Върховният административен съд (ВАС) отхвърли иска по делото, известно като делото "бебе Сара", което имаше за цел дете на еднополови родители да има акт за раждане и документи за самоличност. Решението на ВАС идва, след като преди повече от година Съдът на ЕС в Люксембург задължи българския съд да издаде документи за самоличност на това дете.

От решението на ВАС от сряда става ясно, че съдът отхвърля искането на родителите за български документи, защото Сара не е български гражданин. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. За детето това означава, че то ще продължи да бъде без паспорт.

Столичната община отказва да даде гражданство на бебето с две майки

"Решението е изключително изненадващо за нас, тъй като Съдът на ЕС каза, че трябва да бъдат издадени документи на това детенце. В момента то все още е без гражданство, скоро ще стане на 4 години. Междувременно майките отидоха в Испания и поискаха там да бъде издадено гражданство на детето, но испанските власти отказаха даване на гражданство, тъй като според решението на Съда на ЕС детето е с българско гражданство. Майките са в безизходица". Това коментира в предаването "Кой говори?" юристът Елица Атанасова от ЛГБТИ организацията “Действие”.

"Подобен казус не трябва да стига до такова решение на ВАС. На първо място има странности в самото решение. Как ВАС стига до този извод – той просто казва "ами, детето просто не е български гражданин". ВАС казва "о, чакайте, станала е грешка, това дете не може и не трябва да е български гражданин". Всъщност, много други неща е трябвало да приложи ВАС преди да тръгне да говори за българския Семеен кодекс и Конституцията", посочи от своя страна юристът от Българския хелзинкски комитет Радослав Стоянов.

Адв. Любенова за казуса с бебе Сара: Прецедент в България, който отваря врати за всички ЛГБТИ семейства

"Тук имаме брак, сключен в чужбина, и макар да не може да бъде пряко признат у нас, последиците от него следва да бъдат признати, най-малкото по отношение на детето има разпоредба, че когато това е в интерес на детето, трябва да се признае неговото гражданство", допълни юристът.

По думите на Елица Атанасова това решение говори за липса на каквото и да е желание на българските власи да предоставят гражданство на това дете и още хиляди деца, които са в тази ситуация.

Съдът реши: София трябва да издаде акт за раждане на дете с две майки

Тя обясни, че в момента от ЛГБТИ “Действие” готвят две процедури – жалба до Европейската комисия (ЕК) за неизпълнението на задължението на България да издаде паспорт и жалба до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). "Имаме срок 4 месеца да подадем жалбата до ЕСПЧ, като се надяваме процедурата да бъде забързана, тъй като става дума за права на дете, което е останало без гражданство", уточни юристът.

Според Радослав Стоянов има индикации по самото дело, които будят тревога. "На първо място, че съдът не установява фактите по делото такива, каквито са. Едно от нещата, които съдът казва, е че адвокатът Деница Любенова от "Действие" е представила пред първата инстанция документ, в който била посочила британската майка на детето като биологична. Това не е вярно. Няма такъв документ по делото. На следващо място - съдът казва, че можело детето да получи гражданство в Испания, при положение че съдът е уведомен, че има отказ от испанските власти. Това са две червени лампи, че тук съдът не е действал добросъвестно", обясни юристът.

Сингапур узакони ЛГБТИ връзките след години на ожесточен дебат

Радослав Стоянов коментира и израза, че решенията на съда не се коментират. По думите му той е силно неразбран. "Не се коментират от страните, това не значи да не се коментират от гилдията, от професионалните юристи. Това е условно казано правило между самите страни, обвързани с решението", обясни той.

Припомняме, че правото на Сара на лични документи в България беше потърсено по съдебен път още през 2020 г., когато адвокат Деница Любенова от организация „Действие“ заведе дело в Административния съд на София-град. Поводът беше отказът на Столичната община да състави български акт за раждане на детето въз основа на издадения в Испания.

"Властта на гражданите..." - за бебето Сара и децата на еднополовите двойки

Съдията по случая прецени, че той съдържа въпроси, които засягат правото на ЕС и за които досега не е получаван отговор. По тази причина делото в България беше спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз. Така се стигна до решението на СЕС, което задължи България да издаде документ за самоличност на бебе Сара.

През лятото на 2022 г. стана ясно, че Столичната община е подала касационна жалба в Административния съд София - град срещу издаването на акт за раждане на бебе Сара с вписване на двете му майки. От от ЛГБТ организация “Действие” уточниха, че работят по случая повече от две години и половина. “Ние няма да се примирим с поредния акт на дискриминация и лишаване от основни права на български граждани”, написа адвокат Деница Любенов в писмо до медиите.

ЛГБТ събитие е отменено след искане да се премахне името на Тайван

Според решение на съда на ЕС от 14 декември 2021 година България е длъжна да издаде паспорт на бебе Сара, който да осигури на детето правото на свободно движение в рамките на ЕС и в който паспорт да бъде отразена връзката на детето с двете му майки. Български съд, съответно, разпореди ръководството на Столичната община да издаде акт за раждане на бебето без гражданство, родено в еднополова двойка от България и Гибралтар.

От Столичната община отговориха в писмо до медиите, че “според българското законодателство (Семейния кодекс на Република България), произходът от родител е от майка и/или баща. От представените писмени доказателства не са налице достатъчно данни относно произхода на детето по отношение на неговата майка. Актът за раждане не би могъл да бъде издаден, без да са налице данни за част от съдържанието му, а именно за конкретни и точни данни за установения произход”. 

Активисти по Дарик: Обществената позиция е по-силна от тази на институциите

В началото на юни 2022 г. двете майки на Сара се обръщат към консулската служба в Барселона с молба за издаването на паспорт на детето в изпълнение на решението на ЕС. Консулската служба отказва административната услуга.

От организациите, защитаващи ЛГБТИ хората, настояват за равни права на семействата от този спектър, тъй като ако биологичният родител влезе в болница с детето, другият родител няма законово право нито на посещение, нито на получаване на подробности около състоянието на партньора си и детето им. В същото време, ако биологичният родител почине, детето не може да остане за отглеждане при другия си родител. Не може и да наследи материалното състояние на небиологичния си родител. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм