- Какво представляваш?

- Аз съм разработка на OpenAI – моделен език, способен да генерира хуманоидни текстови отговори на въпроси и на предположения.

- А кой съм аз?

- Нямам право да Ви кажа, защото спазваме строго регламентацията за личните данни.

Този разговор между проф. д-р Милен Балтов, водещият на рубриката „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток и чатбота на OpenAI може да даде само бегло предположение за зададената информация за всеки един потребител.

Проф. Балтов за новите подводни войни с мега инфраструктури

Но не това е важното, според проф. Балтов, а това, на което залага главният изпълнителен директор на корпорацията Microsoft - Сатя Надела след звездната премиера на софтуера ChatGPT в края на ноември 2022.

Удари с прашка по яките крепости на Meta и Alphabet

Само преди няколко седмици стана ясно, че звездният момент продължава с трета поредна инвестиция от 10 млрд. долара в OpenAI. Защото се оказа, че този чатбот е най-забавния и задълбочен до момента.

Подкаст канали и радио искат място сред силовите атлети в дигиталната реклама

„Така Майкрософт застава на челна линия. Друга причина за добрия резултат обаче е доверието към компанията и нейните продукти именно по отношение на личните данни и недемонстрираното и недоказано прекрачване на границата на конфиденциалност на информацията, за разлика от другия гигант - Алфабет, който буквално се превърна в емблема на наблюдаващия капитализъм. Иначе казано – техните търсачки през Гугъл са тези, които събират данни, наблюдават те, преекспонират данните и т.н.“, коментира водещият икономист.

Като друг голям техен плюс, по думите на проф. Балтов, е идеята им не просто да го използват за забавление и спестяване на време и труд, но моделите, които се развиват и натрупваната информация да бъдат интегрирани в други продукти, така че да се улеснява и подобрява ежедневието ни със все по-умни продукти.

„В момента се правят опити и не сме далеч от времето, когато и в Ексел ще бъдат подобрени услугите и примерно фактурите ще могат да се оформят за секунди“, пояснява той.

Голямата конкуренция на Майкросот сега ще бъдат са разработчиците на софтуер.

"В момента те са в една лека криза и се масово се освобождават служители и пристъва спекулацията, дали големите компании ще имат достатъчно средства за инвестиции. Сатя Надела обаче има сериозна преднина на този пазар, защото освен че вече е преминавал през кризи е примеман като символ на етиката, а това може да се окаже ключово предимство през следващата година що се касае до одобрение на умните продукти", коментира още проф. д-р Милен Балтов. 

За ползите от умните продукти в България и до къде ще се разшири приложението на изкуствения интелект, чуйте повече в звуковия файл от него: