„Подводни инфраструктури или саботаж в морето – темата, зададена от президента на Руската федерация - Владимир Путин на 12 май, когато обяви че енергийната инфраструктура в света се намира под риск.

Факт е, че 10 дни преди това гордостта на германо-руската дружба - Северен поток 1 и 2 се оказаха с много сериозни пробиви, до там че повърхността на Балтийско море закипя. Това може да се определи като най-голямата авария на подводна инфраструктура до този момент“, тази тема избра проф. д-р Милен Балтов за авторската си рубрика „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток.

Подводните комуникационни инфраструктури датират от 1850 година в Европа

При електрическото окабеляване и част от комуникационните кабели в момента има над 530 активни и приблизително толкова не много активно използвани основни трасета или нещо като магистрали. Реално тези комуникационни магистрали по дъното на морета и океани са 1, 3 милиона км. , поясни икономистът.

Още по-внушаващ, по думите му, е дяла на трафика на сигнал: „Не става дума само за интернет, но за телефони и доставка на цялата информация през тях. През тези подводни кабели минава

95% от световния трафик на информация, най-вече интернет сигнал“, коментира още проф. д-р Балтов.

И припомня, че през ноември 2021 бяха засегнати норвежки сензори и част от окабеляването, свързани с акустиката или събиране на сигнали от дъното на северно море.

„Разбира се, всичко е конспирации, предвид че от там минават руски подводници. Същевременно в самата Русия има специална Дирекция за дълбоководни изследвания, подводницата „Белгород“, която е под вода от месец юли т.г. в необичайно дълбоки води. Нещо повече, функциите й стават необичайно дълбоки. Ако приемем, че от тях излизат миникапсули, управлявани от хора, подводни дронове. За съжаление през 2019 година в Баренцово море загиват 14 руски моряци в друга гордост на Дирекцията на руската федерация /ГУГИ/ - мини подводницата Лошарик“, припомня проф. д-р Милен Балтов.

По думите му, аналогия може да бъде направена и с далечната 1898 година, когато по време на Испано-Американската война в битка „падат“ телефонни кабели.

„Тези операции са сериозно застъпени и по време на Втората световна война. В нея се нападат германските телекомуникационни кабели под Атлантическия океан, а съответно германците нападат подводните кабели в Тихия и в Индийския океан на съюзниците. Така че играта, който на кого ще среже кабела има дълга история“, коментира още водещият икономист.