През последните дни цялото внимание на ИТ индустрията беше насочено към изненадващите сътресения в „най-горещия“ и важен стартъп в света в момента – създателят на чатбота ChatGPT, OpenAI. Компанията изведнъж се оказа без своя съосновател и изпълнителен директор Сам Алтман, като в последствие това доведе до поредица от бързи събития.

В крайна сметка Алтман беше върнат обратно в OpenAI, тъй като се оказа, че той се ползва с огромна подкрепа. А случилото се беше определено от анализатори като опит за преврат в компанията. Мненията дали този преврат е бил за добро или за лошо обаче се разминават.

Какво се случи

Историята е много динамична, като точните причини варират според източниците и на чия страна са. Всичко започна на 17-ти ноември, когато беше обявено от OpenAI, че Алтман е отстранен от поста изпълнителен директор и уволнен от компанията. Заедно с него беше премахнат и Грег Брокман, президент на компанията и шеф на борда на директорите. 

Официална причина първоначално липсваше, после имаше половинчати обяснения, че Алтман е нарушил доверието към борда, като е укривал подробности по някои проекти и е имал недостатъчно ясна комуникация. Още при обявяването на решението на компанията пред служителите ѝ, първите реакции на работещите там са били, че това е дефакто преврат, съобщава TechCrunch. Тогава компанията защитила решението, че е в името на запазването на мисията на OpenAI да прави изкуствен интелект (AI), който е полезен за обществото.

След това в рамките на пет дни OpenAI назначи 4 различни временно изпълняващи длъжността изпълнителен директор. А служителите започнаха отворено писмо и подписка с остри критики срещу борда на директорите, като го обвиниха в действия, които показват неспособност да ръководи компанията. Служителите на OpenAI са около 770, като почти всички бяха подкрепили писмото. 

Основният инвеститор в OpenAI, Microsoft, също се оказа напълно неинформиран какво се е случвало в компанията. Софтуерният гигант е инвестирал над 13 млрд. долара в OpenAI, а разбрал за уволнението на Алтман, когато то беше съобщено на всички. 

През следващите дни и Microsoft, и други инвеститори, анализатори и служители, активно призоваваха Алтман да бъде върнат на поста. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела обяви пред CNBC, че трябва да бъдат направени промени в начина на управление на OpenAI, а по същото време служителите обявиха, че са готови на напуснат компанията, ако Алтман не бъде върнат. Надела заяви, че Алтман и служителите на OpenAI ще бъдат поканени в Microsoft, ако напуснат, но е готов да приеме и те да си останат на работа в OpenAI.

Дни по-късно беше обявено, че след няколко срещи, Алтман и Брокман се завръщат в компанията, а бордът ще бъде преструктуриран. С това сагата привидно приключи и всичко се връща както си беше. Но не точно…

Неизказаните последици

Според анализ на Financial Times, реалният казус покрай това кой и как ще управлява OpenAI не е „просто бизнес“, т.е. типичното корпоративно бутане за овладяване на гореща компания. По-голямата цел е била как ще се развива изкуственият интелект занапред и OpenAI в момента е в позиция да задава тона на цялата индустрия.

В дните покрай цялата сага с Алтман се появиха и публикации в специализирана преса, че малко преди уволнението му водещи инженери на компанията са изпратили важен доклад до ръководството ѝ. В него те са изразили сериозни притеснения от способностите на новия проект на OpenAI – алгоритъмът Q* („кю стар“). Те заявили, че това е система, която може да е екзистенциална заплаха за човечеството, ако продължи да се развива в настоящето ѝ темпо и вид. В момента Q* може да решава елементарни математически уравнения, но уникалното е, че става дума за задачи, които не е срещал в базите данни, с които е обучаван. Иначе казано, научил се е сам.

А характерното за AI е, че веднъж научи ли нещо, след това много бързо подобрява уменията си. Пример за това са и изображенията, които може да генерира Copilot на Microsoft например. Те използват платформата DALL-Е 3, която също е дело на OpenAI. Само в рамките на последните около 6 месеца, качеството на генерираните от нея изображения се повиши драстично. От тях има какво да се желае, но прецизността на детайлите, общото изпълнение и качеството са значително по-добри и тепърва ще се повишават.

Въпросният доклад е станал една от темите на раздор в ръководството и какво да се прави. Амбицията на OpenAI, както и на всички останали в бранша, е да се създаде т.нар. AGI – общ изкуствен интелект. Това е заветната цел – алгоритъм, който е универсален и компетентен по всички теми и по-умен от човека. 

Несъмнено създателят на AGI ще се превърне в новия трилионен гигант. Но ще има и много отговорности дали и как този алгоритъм ще бъде винаги на страната на благото на обществото и как точно ще взима решенията как да постига това благо. 

И в OpenAI не липсват различни концепции как да се гарантира, че AI няма да се обърне срещу хората. Алтман по принцип е известен като скептик и подкрепя въвеждането на строги правила и регулации за изкуствения интелект. Той неведнъж е предупреждавал, че AI може да е много опасен за хората и трябва да се внимава с неговата разработка. Алтман обаче не смята, че трябва работата по технологията да бъде прекратена, а просто да се внимава. Други, включително в OpenAI, са на мнение, че ако се наложи, компанията трябва да приеме дори да прекрати работата на продуктите си, в името на сигурността.

Реално обаче това няма да промени нищо. Много от моделите на OpenAI са отворени, а има и множество други проекти. Работата и развитието на изкуствения интелект вече не могат да бъдат спрени. Въпросите вече са кой ще ги развива, как и в каква посока. И тук идва мястото и на философията „по-добре аз, отколкото някой друг“. А тя създава както повече възможности, така и повече разделение. Резултатът ще е още по-бързо развитие на AI и все така тромави процеси на регулаторите да въведат правила. И именно това ще се окаже големият проблем в един момент, а не кой управлява дадена компания.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм