Илон Мъск заяви, че изкуственият интелект ще доведе до това, че на човечеството вече няма да му се налага да работи, а основният въпрос в бъдеще ще бъде намирането на смисъла на живота, съобщи Би Би Си.

Тази седмица Мъск кацна във Великобритания, за да вземе участие в срещата на върха за безопасността на изкуствения интелект, на която правителствени служители от цял свят се срещнаха с лидери от индустрията - включително главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, съоснователя на Google DeepMind Демис Хасабис и шефа на Anthropic Дарио Амодей - за да обсъдят безопасното разработване на модели на изкуствен интелект.

Говорейки на събитие в Лондон с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак след срещата на върха, Мъск заяви, че е "лесно да се види накъде отиват нещата", когато става въпрос за технологията.

По време на срещата на върха няколко големи технологични компании и държави подписаха доброволно споразумение, което позволява на правителствата да тестват най-новите модели на изкуствен интелект за рискове за социалната стабилност и националната сигурност.

Към договора се присъединиха редица големи технологични компании, сред които OpenAI, Google DeepMind, Amazon, Mistral, Microsoft и Meta.

Илон Мъск смята, че едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота.

Наред с други неща, Сунак и Мъск обсъдиха потенциалните ползи от изкуствения интелект.

"Един от синовете ми трудно намира приятели: в това отношение приятел под формата на изкуствен интелект би могъл да бъде чудесно решение за него", призна Мъск. Според милиардера в областта на образованието изкуственият интелект може да бъде "най-добрият и най-търпеливият учител".

В търсене на смисъла на живота

Илон Мъск вярва, че в бъдеще развитието на изкуствения интелект ще доведе до това, че на хората вече няма да им се налага да работят.

"Свидетели сме на най-разрушителната сила в историята. Ще дойде ден, когато вече няма да е необходимо да работите - ще можете да работите за собствено удоволствие, но изкуственият интелект ще може да прави абсолютно всичко", прогнозира той.

"Това има своите плюсове и минуси", продължи Мъск. "Едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота."

Илон Мъск подкрепи поканата на Великобритания за участие на представител на Китай в срещата на върха, като отбеляза, че "ако те не участват, няма смисъл от тази [среща на върха]". Тази среща на върха ще остане в историята като много важна, добави той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм