Милиардерите обичат да определят начина на живот на хората - от автомобилите, които карат, до телефоните, които използват. Много от тях обръщат внимание и на това колко дълго живеят хората, като инвестират в редица биотехнологични стартиращи компании и изследователски групи, съобщават от Yahoo Finance.

Amazon.com Inc. Джеф Безос, основател на компанията, има инвестиции в Altos Labs, стартъп в областта на науката за борба със стареенето. Altos Labs разработва лекарства, които могат да обърнат или забавят процеса на стареене.

Съоснователят на Oracle Лари Елисън и предприемачът в областта на науката и технологиите Юрий Милнер са инвеститори. Организацията се ръководи от екип от учени и изследователи с опит в областта на изследванията на стареенето. Те търсят начини за подобряване на клетъчното здраве и устойчивост чрез процес, наречен клетъчно подмладяване. Целите на групата са да обърне появата на наранявания, увреждания и свързани с възрастта заболявания, за да могат хората да живеят по-дълго и по-здравословно.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман инвестира 180 млн. долара в Retro Biosciences - компания, която търси начини за подмладяване на телесните Т-клетки, които са от решаващо значение за борбата с рака и защитата от инфекции.

Компанията разработва метод за отстраняване на Т-клетки от човека, преработва ги, за да работят по-ефективно, и ги въвежда отново в организма, за да подпомогнат естествените му защитни сили. ChatGPT на OpenAI и други платформи за изкуствен интелект (ИИ) също имат възможности за намиране на нови начини за борба със стареенето, като например откриване на нови комбинации от лекарства или вълнуващи терапии, които могат да предотвратят свързаните с възрастта заболявания.

Марк Зукърбърг, съпругата му Присила Чан и съоснователят на Google Сергей Брин основаха наградата Breakthrough Prize - годишна награда, която осигурява финансиране за научни постижения, включително разработки срещу стареенето и терапии за хронични заболявания.

Безос, Зукърбърг и други също се гмуркат дълбоко във фитнеса като "бюфетни милиардери". Безос промени диетата си и увеличи тренировките си, за да стане по-едър и слаб, както отбеляза годеницата му Лорън Санчес. Зукърбърг и Tesla Inc. Илон Мъск дори се впуснаха в словесна престрелка за евентуален мач в клетка в стил UFC, за да подчертаят физическите си качества.

Мъск, който е изключение от клуба на милиардерите, финансиращи застаряването, е казвал в интервюта по темата: "Със сигурност бих искал да запазя здравето си за по-дълъг период от време. Но не се страхувам да умра. Мисля, че това би било облекчение."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts