Редица технологични компании поискаха от своите служители през последните месеци да се завърнат в офиса. Един от шефовете на софтуерна компания обаче е на противоположното мнение. Той казва, че ходи в офиса по веднъж на няколко месеца и дава на служителите си същата свобода, пишат от Darik Business Review.

„Може би ходя до офиса по веднъж на тримесечие“, казва Скот Фаркуар, който е съосновател и главен изпълнителен директор на австралийската компания Atlassian.Още през 2020 г. тя позволява на всеки да работи от дома си и все още се придържа към тази политика, за разлика от други технологични гиганти, които въведоха хибриден модел на работа с поне три дни седмично присъствие в офисите.

Фаркуар е на мнение, че гъвкавостта, която компанията предлага, позволява на служителите да живеят на по-евтини локации, с което да се справят с повишението на разходите за живот, без да се притесняват дали това ще повлияе на работното им място.


„За нас няма значение дали хората работят от дома си, кафенета или офис. За нас е важна тяхната продуктивност“, казва той, като допълва, че в последните три години в Atlassian не забелязват намаляване на този показател при служителите си.

Софтуерната компания се оценява на около 49 млрд. долара, а личното състояние на Фаркуар е 12.2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.


Големите технологични гиганти са на друго мнение

Мнението на Фаркуар не съвпада с това на други главни изпълнителни директори на технологични компании.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси съобщи на служителите, работещи извън офисите, че нямат бъдеще в компанията.

Според информация на Insider, Джаси е предупредил, че всички трябва да работят от офисите на Amazon поне по три дни седмично.

Изискване за минимум два дни в офиса на седмица наложиха наскоро и от Zoom, въпреки че от компанията за видеоконферентен софтуер обявиха в началото на пандемията, че служителите им могат да работят от където и да е безсрочно.

От своя страна, компанията за краткосрочни наеми Airbnb позволява на служителите си да работят от избрано от тях място, като посещения в офиса са задължителни, само когато това се налага.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм