Израснах само с един от родителите си. Майка ми винаги ме учеше на спестовност. Нейните притеснения за парите често ставаха и мои, казва Джонатън Санчес пред CNBC, цитиран от Darik Business Review.

Той и жена му смятали, че ако си намерят добре платени работи, с времето и с кариерното развитие ще разрешат финансовите си проблеми. Те обаче установили, че въпреки повишенията им, голяма част от парите отивали за основни разходи и покриване на студентските им дългове.

Кой е най-богатият човек в историята?

Миналата година Джонатън и Жаклин успели да постигнат състояние от 1 млн. долара. Те пестели голяма част от доходите си, стартирали страничен бизнес и инвестирали в недвижими имоти.

Двамата разказват, че искат да бъдат финансово отговорни модели за подражание за двете им деца. През 2020 г. семейството стартира своя бизнес Parent Portfolio, който помага за повишението на доходите на хората, както и за отглеждането на финансово грамотни деца.

Индиец печели пари от отглеждане на плодове и зеленчуци без почва

Пред CNBC двамата споделят петте основни правила за парите, на които учат децата си:

Преосмисляйте големите покупки

Живеем скромно. Дори и когато нашите доходи се повишиха, ние не повишихме разходите си. Това обаче не означава, че не се наслаждаваме на успеха си. По-скоро обмисляме всеки разход, разказват те.

Когато децата искат нова играчка, ние им задаваме три въпроса: „Наистина ли имаш нужда от нея“? „Ще я ползваш ли често в бъдеще“? „Има ли по-евтин вариант на тази играчка“?

ОАЕ ще се превърнат в глобален криптоцентър

Бюджетирането ви дава свобода

Много хора разглеждат бюджетирането като органичително, но според семейство Санчес, това увеличава финансовата ни свобода, тъй като ни предпазва от прекомерното харчене, т.е. пести ни пари.

„Когато синът ни поиска пари за книжния панаир в училището, ние определихме бюджет от 40 долара. За него това се превърна в игра – колко книги може да си купи с тези пари", казват те.

Според Санчес, всеки месец трябва да актуализирате бюджета си заради промяната в нуждите на семейството.

Легото е с по-висока доходност от златото

Не позволявайте на социалните мрежи да влияят на разходите ви

Хората могат много лесно да забравят, че социалните мрежи не са реалният начин на живот. Там често можете да видите снимки от луксозни ваканции, бързи коли и хубави къщи.

За да предпазят децата си от социалните мрежи, те ограничават използването на технологиите. Децата могат да използват таблета си само през уикенда, при това за по 2 часа дневно.

Родителите също трябва да са пример в това отношение. Телефоните никога не трябва да са на масата по време на хранене, а използването на социалните мрежи през работните дни трябва да е минимално.

Милиардер: Ако ползвате кредитни карти, значи не искате да сте богати

Откъде идват доходите ви и за какво харчите

Добре ще е да покажете на децата си как печелите парите си. Ето защо семейство Санчес ги води на оглед на имотите, които купува. Там те се запознават със строителните работници.

За да илюстрират най-добре как работят банките, или как даден имот се отдава под наем, те рисуват подробни картини на децата си.

Започнете да пестите и не очаквайте да забогатеете бързо

Една от историите, които Джонатън обича да разказва на децата си, е приказката за костенурката и заека. Изводът от нея е, че е добре да правите нещата по бавен и сигурен начин.

Забогатяването също е процес, който отнема време и не може да се случи за една нощ. Когато децата им получават парични подаръци, семейството ги внася на депозит в банката.

Обяснява им се, че в момента майка им и баща им са отговорни за задоволяване на нуждите им и че банката е сигурно място за парите им.

Тези средства децата могат да използват на по-късен етап от живота им, според техните собствени нужди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм