Дубай и Абу Даби се борят за короната на криптовалутите. Големи криптоборси като FTX, чиято последна оценка е 32 млрд. долара, създават свои магазини в Дубай. Има редица причини, поради които това може да е по вкуса им, информира Ройтерс.

Севернокорейски хакери откраднали криптовалута на стойност 450 млн. паунда

Криптовалутите се развиват бързо. Според Chainalysis общият обем на трансакциите през 2021 г. е нараснал с над 500% до 15,8 трилиона долара.

Въпреки това, множество западни регулаторни органи изглежда ги ненавиждат. Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета и шефът на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ Гари Генслер сравниха класа активи с "Дивия Запад".

Криптовалутите дестабилизират нововъзникващите пазари, според МВФ

Може би в резултат на това дори двете най-големи криптовалути - биткойн и етер, все още нямат специален надзорен орган в САЩ и Обединеното кралство. Сингапур е наложил по-строги регулации, въпреки че проявява интерес към пазара, съобщава Ройтерс.

Това оставя празнина за амбициозна държава, която иска да изгради регулаторната си архитектура в съответствие с криптовалутите, а не обратното.

Стъпка напред за Дубай и Абу Даби

През последните няколко месеца двата града раздадоха повече от 30 лиценза и приеха нови закони, за да могат криптоборсите да работят там. Обмените реагираха. Binance набира персонал за над 100 позиции в Персийския залив, а шефът Чанпенг Джао се премести от Сингапур в Дубай и си купи там жилище. FTX и Kraken също се насочват към Персийския залив

Взаимната любов има определена логика. Общото частно богатство в Обединените арабски емирства между 2019 и 2021 г. е нараснало с 46 млрд. долара, тъй като около 5 600 милионери са се преместили в страната, сочат данните на Global Citizens Report, а притокът на руски олигарси би трябвало да засили тенденцията. Около 25% от милионерите в Близкия изток вече инвестират в някакъв вид криптовалута, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

„Бъдещето на парите“ в турбулентни времена

Междувременно местни предприятия като услугата за доставка на хранителни стоки YallaMarket и фирми за недвижими имоти приемат плащания в криптовалута, а първата от тях лансира идеята за изплащане на заплатите в криптовалута. Глобално проучване на YouGov установи, че доверието в криптовалутите е най-високо сред възрастните в ОАЕ.

Криптоцентърът в Персийския залив крие и очевидни рискове. Наскоро Специалната група за финансови действия заяви, че ОАЕ не правят достатъчно, за да противодействат на рисковете от пране на пари, а популярността на криптовалутите сред криминалните елементи увеличава риска скандал, предизвикан от криптовалути, да опетни доброто име на ОАЕ, вместо да го подобри. От друга страна, ако тези елементи могат да бъдат управлявани и регулирани, това би могло да даде на региона онова, което наистина ще му е от полза: водеща позиция в един важен сектор за финансов растеж.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм