Резките промени в цените на криптовалутите водят до дестабилизиране на капиталовите потоци и това е особено вярно за нововъзникващите пазари.

Използването на цифрови блокчейн валути вместо традиционни валути създава „непосредствени и остри рискове“. Това заяви финансовият съветник на Международния валутен фонд и ръководител на неговия отдел за парични и капиталови пазари Тобиас Ейдриън, цитиран от „Файненшъл таймс".

Еврото падна спрямо долара, биткойна до най-ниското си ниво от шест месеца

„Това е голямо предизвикателство за политиците в някои страни“, каза Ейдриън, който припомни, че пазарите на криптовалути са загубили около 1 милиард долара от рекордната си капитализация през последните седмици.

Миналата седмица МВФ призова Салвадор да спре да признава биткойна като законно платежно средство, като повтори предупреждението си, че официалното приемане на цифрови активи представлява голям риск за стабилността и целостта на финансовата система на страната.

Правителството на Салвадор е купило първите си 200 биткойна, обяви президентът

Президентът на Салвадор Наиб Букеле, който търси повече от 1 милиард долара финансиране от МВФ, планира да набере пари в хазната чрез продажба на облигации, деноминирани в най-популярната криптовалута в света.

Схемата предизвика критики от някои международни инвеститори, които имат дългове, издадени преди това от правителството на Салвадор.

Ейдриън добави, че някои нововъзникващи пазари и икономики сега са изправени пред рисковете от така наречената „криптовалута“.

„Мерките за управление на капиталовите потоци ще трябва да бъдат прецизирани. Прилагането на установените регулаторни инструменти за управление на капиталовите потоци може да бъде по-трудно, когато стойността се прехвърля чрез нови инструменти, нови канали и нови нерегулирани доставчици на услуги“, каза финансовият съветник на МВФ.

Признаците за по-тясна връзка между представянето на криптовалутите и други финансови активи в развитите страни, като американски технологични акции, държавни облигации и дори суров петрол, също предизвикват безпокойство за МВФ.

Експерти от базираната във Вашингтон институция смятат, че внезапните промени в цената на криптовалутите допринасят за продажбата на капиталовите пазари.

„Връзката между крипто пазара и фондовия пазар става все по-силна. Криптовалутите вече са много тясно свързани с това, което се случва с акциите. Не можем просто да пренебрегнем тази тенденция“, каза Ейдриън.

МВФ призова националните и глобалните регулатори да установят координиран, последователен и всеобхватен подход към надзора на криптовалутите. Това обаче е трудна задача, като се има предвид скоростта, с която цифровите активи навлизат във финансовата система.

МВФ: Глобалният растеж се забавя, инфлацията расте

„Договарянето на глобалните регулации никога не е бързо. Но ако започнем сега, можем да постигнем целта за поддържане на финансова стабилност и в същото време да се насладим на предимствата на фундаменталните технологични иновации“, каза Ейдриън. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук