У нас анестезиологията и реанимация вървят ръка за ръка, защото представляват приемственост. Като анестезиолог вие сте били вътре, видял сте предисторията на пациента и след операцията продължавате грижата за него, която е много важна. Целият процес е екипност, няма ли екип, не се случва нищо. Това е изключително сложна и тежка работа, посочи пред Дарик един от най-добрите специалисти по анестезиология и реанимация доц. Филип Абединов от Клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Проф. Александър Чирков”.

И допълни, че има отлив на кадри от медицината в целия свят.

Дванадесет години учите средно образование, шест години учите медицина, за да знаете къде да отворите учебниците. След това четири години специализирате и едва тогава започвате да влизате в своята сфера. След това пет години се доказвате, че сте специалист. И 25 години по-късно започват да идват средства. Тази работа е такава, че ако сте я учили 20 години, следващите 20 трябва да се усъвършенствате. Можем обаче смело да се гордеем, че медицината ни е на европейско ниво," категоричен беше доц. Абединов.

Трябва да се обърне внимание към медицината. Ние сме социална дейност. Трябва да ни обезпечат финансово, а не да се борим и по един или друг начин да ходим да работим на различни места. Трябва да направим така, че да не губим младите хора. Те са подготвени, но ние не можем да ги обезпечим. За нас е важно да бъдем добри лекари, но и обезпечени. Трябва един млад лекар да започва с четири или пет пъти над минималната работна заплата и два пъти над средната, за да може да не мисли за материалното, а да се издига непрекъснато в сферата си, да знае повече, да може повече, за да има по-голямо доверие обществото. Ние възстановяваме най-важното нещо във всяко едно общество – човешкия ресурс – без него нищо не може да се случи,” посочи медикът.

Връща ли се доверието между лекар и пациент?

Страшно ми се иска да е така. Имаше един период от време, в който се чувствах ужасно неприятно. Истината е, че ние никога не правим нещо на даден пациент, за да се стигне до смъртен изход. Бъркането в биологичните процеси е много трудно, изисква огромно познание и безкрайно търпение,” каза още доц. Абединов.

Чуйте и вижте: