Мнозинството в парламента отхвърли искането на „Възраждане” в дневния ред на депутатите да бъде включен проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски за оказван натиск от народни представители от „Продъжаваме промяната-Демократична България” да извърши определени действия.

„За” гласуваха от „Възраждане” и „Има такъв народ”, от От ГЕРБ и ДПС не се включиха в гласуването, а БСП се въздържа.

Въпреки, че предложението за временната комисия не събра необходимите гласове, Цончо Ганев от „Възраждане” настоя прегласуване. Ситуацията с гласуването се повтори и прeдложениeто не бе прието.

В кулоарите на парламента  От „Има такъв народ” обвиниха БСП в договорки с управляващите заради вотът „въздържал се”, което е попречило на създаването на комисията. Станислав Балабанов заяви пред журналисти, че според него това е резултат от някаква договорка в сглобката.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че гласовете на социалистите не се продават.

Делян Пеевски от ДПС коментира, че не са подкрепили тази комисия, защо има разследващи органи и трябва да остават прокуратурата да си върши работата. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов oбясни, че има служби, които да водят разследване. 

Припомняме, че на 13 ноември заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов бе извикан на разпит в Софийска градска прокуратура заради досъдебното производство, свързано с министъра на електронното управление Александър Йоловски. Разследването е заради сигнал, подаден именно от Тошко Йорданов за оказан натиск върху Йоловски за обществени поръчки на стойност 640 милиона лева. По думите на самия министър на електронното управление натискът е оказан върху него от Кирил Петков и Божидар Божанов. 

За случая се разбра от самия министър на електронното управление по време на председателски съвет в Народното събрание преди първия тур на местните избори. На въпросния съвет Йоловски е коментирал, че Кирил Петков и Божидар Божанов са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а да даде парите на посочени от тях фирми. 

Сигналът, по който е образувано досъдебното производство е подаден от Има такъв народ, а Тошко Йорданов уточни, че свидетели на казаното от Йоловски са поне 12 души от изпълнителната и законодателната власт.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм