Заместник-председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов е извикан на разпит в Софийска градска прокуратура заради досъдебното производство, свързано с министъра на електронното управление Александър Йоловски. Разследването е заради сигнал, подаден именно от Тошко Йорданов за оказан натиск върху Йоловски за обществени поръчки на стойност 640 милиона лева. По думите на самия министър на електронното управление натискът е оказан върху него от Кирил Петков и Божидар Божанов. 

Софийска градска прокуратура извика на разпит Тошко Йорданов от Има такъв народ. Причината е разследване за оказан натиск върху министъра на електронното управление Александър Йоловски от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ.

За случая се разбра от самия министър на електронното управление по време на председателски съвет в Народното събрание преди първия тур на местните избори. На въпросния съвет Йоловски е коментирал, че Кирил Петков и Божидар Божанов са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а да даде парите на посочени от тях фирми. 

Йоловски не е коментирал публично изнесената информация, но от началото на ноември той и семейството му са с назначена охрана.

Сигналът, по който е образувано досъдебното производство е подаден от Има такъв народ, а Тошко Йорданов уточни, че свидетели на казаното от Йоловски са поне 12 души от изпълнителната и законодателната власт.

От прокуратурата съобщават, че до момента са разпитали редица лица по случая, без да конкретизират кои са те. От своя страна Кирил Петков и Божидар Божанов отрекоха някога да са оказвали натиск и да са заплашвали министъра на електронното управление. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм