Прокуратурата разследва заплахи срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски.

В същото време обвинението проверява и информацията в сигнала на ДАНС за компютърно престъпление в казуса с отмяната на машинното гласуване на първия тур на местните избори.

От държавното обвинение вече са разпитали почти всички, които са свързани с проверката за това какво се е случвало про време и след удостоверяването на машините за първия тур на 29 октомври. Тогава името на зам.-министър Михаил Стойнов беше споменато в справка на ДАНС, а днес от прокуратурата проверяват дали има извършено престъпление.

По делото за заплахите срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски депутатът Тошко Йорданов ще даде показанията си в понеделник, а депутатът Кирил Петков още не е разпитван.

За проверката вече са иззети всички вещи и телефони на хората, свързани със снимането на хеш кода. Действие, описано в справката на ДАНС.

"Изследвани са всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС, вече са изискани компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете. Най-важно е, че е възложено експертно изследване", каза Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

Именно то трябва да изясни всички обстоятелства от документа от контраразузнаването.

"Вече са разпитани всички, които имат отношение", каза зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Потърсихме Министерството на електронното управление и от там завиха, че от нас разбират за проверката на прокуратурата, свързана с хеш кода. Въздържаха се от официален коментар и дали са иззети техни устройства.

До разследването се стига, след като в петък - два дни преди първия тур на изборите, от ДАНС изпратиха справка за действия на заместник-министъра на електронното управление, свързани с хеш кода на машините. След това Централната избирателна комисия отмени машинното гласуване. Премиерът Николай Денков заяви, че събитията ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие.

Седмица след тези събития Софийската градска прокуратура е започнала разследване за заплахи срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски. И този казус изникна два дни преди изборите. Тогава от ГЕРБ и от "Има такъв народ" заявиха, че на председателски съвет Йоловски е разказал, че е притискан от политици от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Той спомена пряко, че г-н Кирил Петков, както г-н Божидар Божанов са му оказвани натиск с обществените поръчки за 600 млн. лева. Това е нечуван скандал министър, излъчен от квотата на мандатоносителя казва, че мандатоносителя му оказва натиск", каза Десислава Атанасова в края на октомври.

"Познавам Божанов и знам, че това е абсурдно, познавам Кирил Петкова и знам, че това е абсурдно. Така че защо такива абсурдни твърдения се появяват. Като дойде понеделник, ще го питам", каза премиерът Николай Денков в началото на ноември.

Божидар Божанов заяви, че до този момент не е извикан на разпит. Засега не успяхме да се свържем с Кирил Петков.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм