Административният съд на София отхвърли искането на щаба на Ваня Григорова за спиране на изпълнението на решението на ОИК София за определяне на кмет на столицата. Жалбата беше подадена от Ваня Григорова в качеството ѝ за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков в качеството му на председател и представляващ МК „БСП за България“. Това се случи малко след като кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Терзиев спечели балотажа на местния вот.

Така Васил Терзиев ще може да положи клетва и да заеме официално поста на кмет още в понеделник. По жалбата на Ваня Григорова ще бъде образувано дело, което ще бъде разгледано на открито заседание през следващата седмица.

Григорова има право да обжалва решението, позволяващо на Васил Терзиев да заеме кметския пост, пред Върховния административен съд. 

'Кой е големият победител на изборите зависи по какъв начин гледаме на изборите, от каква позиция. Привържениците на ГЕРБ взеха голяма част от областните градове. В рамките на София и други градове ПП, ДБ и “Спаси София” за столицата са победители. От позицията на лявото Ваня Григорова е феномен, тя постигна много и се опита да наложи един ляв наратив, който е непопулярен в България, така че нейната кандидатура е успех от позицията на ляв човек”. Това каза в “Кой говори” с Мария Черешева социологът Леа Вайсова. 

Тези избори ни дадоха повод да гледаме по много различни начини, обобщи тя.

По думите ѝ Нинова изглежда доволна, но на нея не може да се припише победата на Ваня Григорова. “Видя се разликата в подкрепата в рамките на общинския съвет и на Ваня Григорова. Нинова се държеше настрани по време на изборите, дори накрая влезе леко в конфликт”, анализира Вайсова.

“Бойко Борисов първоначално с шега, както каза той, заяви подкрепа за държавна собственост, а не за Държавна сигурност. Тази подкрепа може би даде своето влияние. Гласоподавателите на ГЕРБ разпознават ПП и ДБ като основен опонент на ГЕРБ”, подчерта социологът. 

Във връзка с последното ѝ изказване за “ла*номет”, тя коментира: “Ваня Григорова е действително рязък човек. Свикнала е да бъде в режим на битка, на борба в качеството си на синдикалист. Може би трябва лека-полека да си промени речника”.

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев каза, че няма никакво притеснение от заявеното намерение от опонента му на балотажа на местния вот Ваня Григорова да иска проверка на резултатите от изборите в съда.

„Не, никакво притеснение няма. Както виждате много от безобразията са всъщност в мой ущърб – секции, където имам 120 гласа, пишат 0, други, където има 84 - пак 0, на балотаж секции, където пак съм с 0 гласа, обърнати резултати, където аз имам повече гласове от г-жа Григорова, пък те ги пишат наобратно“, посочи Терзиев.

Да спре да се говори за недостига на места в детските градини през следващите 4 години. Тази цел си поставя Васил Терзиев. Той подчерта и че няма да има чистка в общината, а първата му задача след встъпването му в длъжност ще е да се запознае с хората, работещи там и за разбере какви са проблемите, които им пречат да работят по-активно.

Технологиите ще намират все по-голямо приложение във връзките на общината, както с хората, така и с бизнеса. Според него много от процесите в общината могат да бъдат дигитализирани.

Структурата на заместник-кметовете ще е сходна със сегашната, с някои промени, поясни той. Например не е добре да има един заместник-кмет по финанси, транспорт и здравеопазване, защото това са отделни сектори. Ще има зам.-кмет по сигурността, защото това е свързано с програмата и приоритетите на Терзиев.

По думите му голяма част от служителите в общината са професионалисти и ще им бъдат осигурени условия да служат най-добре на гражданите. Чистка в СО няма да има, това са необосновани страхове, категоричен е той.

Хората в Столична община трябва да бъдат спокойни, че идваме с идея да дадем на всеки шанс да даде най-доброто от себе си и да служим като екип добре на гражданите на София, каза Терзиев, попитан дали ще има "чистка" в общината. Хората не са избрали нас, нито пък са гласували доверие на тези хора в Общината, за да се занимаваме с лични вендети, с битки. Изборите минаха, трябва да работим много отговорно, за да създаваме стойност, да бъдем добри стопани на този град, каза той.

Независимо кой за кого е гласувал, кой кого харесва или не харесва, гражданите очакват от нас да подобряваме всеки ден тяхното качество на живот и това е за мен основата на нашето управление - че ние трябва да работим заедно и да се грижим всеки човек да може да реализира потенциала си - и в общината, и извън нея, коментира още Терзиев. Като цяло тези неща как ще „ударим ръчната спирачка“, за „чистки“, това са необосновани страхове, каза новоизбраният кмет на София.

Припомняме, че Терзиев спечели кметската битка в София с 48.20% на сто, при обработени 100% от протоколите на СИК в ОИК. Той получава 175 044 от гласовете в столицата. Ваня Григорова има 46.89%, или 170 258 гласа. Вот „Не подкрепям никого" са дали 17 834 души в столицата, или 4.91%.

На първия тур на местните избори за Терзиев гласуваха 119 121 души, с което той събра 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяха решили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 процента.

На втория тур на местните избори гласувахме по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната бяха около 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа. 

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите можеха да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм