Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев каза, че няма никакво притеснение от заявеното намерение от опонента му на балотажа на местния вот Ваня Григорова да иска проверка на резултатите от изборите в съда.

„Не, никакво притеснение няма. Както виждате много от безобразията са всъщност в мой ущърб – секции, където имам 120 гласа, пишат 0, други, където има 84 - пак 0, на балотаж секции, където пак съм с 0 гласа, обърнати резултати, където аз имам повече гласове от г-жа Григорова, пък те ги пишат наобратно“, посочи Терзиев.

Да спре да се говори за недостига на места в детските градини през следващите 4 години. Тази цел си поставя Васил Терзиев. Той подчерта и че няма да има чистка в общината, а първата му задача след встъпването му в длъжност ще е да се запознае с хората, работещи там и за разбере какви са проблемите, които им пречат да работят по-активно.

Технологиите ще намират все по-голямо приложение във връзките на общината, както с хората, така и с бизнеса. Според него много от процесите в общината могат да бъдат дигитализирани.

Структурата на заместник-кметовете ще е сходна със сегашната, с някои промени, поясни той. Например не е добре да има един заместник-кмет по финанси, транспорт и здравеопазване, защото това са отделни сектори. Ще има зам.-кмет по сигурността, защото това е свързано с програмата и приоритетите на Терзиев.

По думите му голяма част от служителите в общината са професионалисти и ще им бъдат осигурени условия да служат най-добре на гражданите. Чистка в СО няма да има, това са необосновани страхове, категоричен е той.

Хората в Столична община трябва да бъдат спокойни, че идваме с идея да дадем на всеки шанс да даде най-доброто от себе си и да служим като екип добре на гражданите на София, каза Терзиев, попитан дали ще има "чистка" в общината. Хората не са избрали нас, нито пък са гласували доверие на тези хора в Общината, за да се занимаваме с лични вендети, с битки. Изборите минаха, трябва да работим много отговорно, за да създаваме стойност, да бъдем добри стопани на този град, каза той.

Независимо кой за кого е гласувал, кой кого харесва или не харесва, гражданите очакват от нас да подобряваме всеки ден тяхното качество на живот и това е за мен основата на нашето управление - че ние трябва да работим заедно и да се грижим всеки човек да може да реализира потенциала си - и в общината, и извън нея, коментира още Терзиев. Като цяло тези неща как ще „ударим ръчната спирачка“, за „чистки“, това са необосновани страхове, каза новоизбраният кмет на София.

Попитан за съдбата на Паметника на Съветската армия, Терзиев каза, че чака този паметник да отиде там, където му е мястото - в Музея на социалистическото изкуство, Бузлуджа или където се реши да бъде преместен. Той добави, че каквото зависи от Общината ще бъде направено и областният управител, Министерството на културата ще бъдат подпомогнати това да се случи.

В понеделник стана ясно, че щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София. "Надеждата остава жива, а свободата на една ръка разстояние. Ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът постанови, че тези резултати са законосъобразни".Това заяви на пресконференция Ваня Григорова след балотажа на местните избори в София.

"Няма да позволим победата да ни бъде открадната", беше категоричен председателят на БСП-София Иван Таков, като посочи, че щабът проверява протоколите във всички секции в София. 

Припомняме, че Терзиев спечели кметската битка в София с 48.20% на сто, при обработени 100% от протоколите на СИК в ОИК. Той получава 175 044 от гласовете в столицата. Ваня Григорова има 46.89%, или 170 258 гласа. Вот „Не подкрепям никого" са дали 17 834 души в столицата, или 4.91%.

На първия тур на местните избори за Терзиев гласуваха 119 121 души, с което той събра 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяха решили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 процента.

На втория тур на местните избори гласувахме по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната бяха около 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа. 

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите можеха да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм