Лидерите на политическите партиите, които влизат в парламента, избраха да се обрънат към избирателите си с послания във фейсбук. Късно вечерта в понеделник Централна избирателна комисия (ЦИК) публикува резултатите от вота "2 в 1" при 100% обработени протоколи, а малко след това бяха публикувани и постове на партийните лидери в социалните мрежи. 

Председателят на  “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов пръв се изяви в социалните мрежи. 

“Преброяването на бюлетините приключи. Резултатите са такива, каквито са. Тоест, “Има такъв народ” има 6% от гласувалите и 17 народни представители в следващия парламент. Това се случи заради вас. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. За което, ви благодаря! Заради доверието! Казвайки тези думи си представям, че казвам “Благодаря” на всеки един от вас лично! Надявам се да оправдая вашите очаквания!”, написа Трифонов.

Партията му спечели 5,96%, което я прави шестата от общо седем партии в 50-ото Народно събрание. 

Новото попълнение в депутатските кресла на парламента са народните представители от “Величие”. Партията на Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков се нареди седма с 4,65 %. 

“Победа, Ваши Величества! За мен беше чест да воювам с вас - войниците на светлината. Белите вълци! Спечелихме битката, скоро ще спечелим и войната. Дотогава. Бог да пази България!”, написа Марков тази сутрин.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов даде и прогноза за бъдещето на правителството, след като партията му остана четвърта с 13,78%. 

“С оглед на ситуацията в момента в националния парламент има два възможни сценарият. Единият е съставяне на правителство, което ще отложи може би до някаква степен неизбежния край на тези, които влизат в него. Който влезе в такова правителство на практика се погребва жив и то ще бъде с още по – тежък край от сглобкаджийското правителство, което издържа 9 месеца. Вторият вариант е да няма правителство и да идем на избори около октомври – ноември. Ако има правителство, очевидно е, че трудно би се случило дори във формат от 3 партии. Дори и да се случи с 4 партии в най–добрия случай ще представлява не повече от 15% от българските граждани с избирателни права.”, написа Костадинов. 

Той допълни, че “на практика вчера демокрацията у нас беше смъртоносно ранена, ако изобщо може да се каже, че е жива”.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков отново повтори, че "ще бъдат силна и градивна опозиция". В крайна сметка формацията остана на трето място с 14,33%, след оспорвана битка с ДПС в първите часове от преброяването на гласовете. 

"Днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина. Три неща са ясни: ще бъдем силна и градивна ОПОЗИЦИЯ, ще сме най-твърдите защитници за продължаване на ЕВРОПЕЙСКИЯ МОДЕЛ в България, където благата се разпределят ЧЕСТНО, ще се борим срещу всеки опит за кражба и КОРУПЦИЯ. Виждам, че има СИЛА и потенциал в обществото да продължим ПРОМЯНАТА на страната ни. Ще очертаем пътя напред заедно", написа Петков.