“Кой е големият победител на изборите зависи по какъв начин гледаме на изборите, от каква позиция. Привържениците на ГЕРБ взеха голяма част от областните градове. В рамките на София и други градове ПП, ДБ и “Спаси София” за столицата са победители. От позицията на лявото Ваня Григорова е феномен, тя постигна много и се опита да наложи един ляв наратив, който е непопулярен в България, така че нейната кандидатура е успех от позицията на ляв човек”. Това каза в “Кой говори” с Мария Черешева социологът Леа Вайсова

Тези избори ни дадоха повод да гледаме по много различни начини, обобщи тя.

По думите ѝ Нинова изглежда доволна, но на нея не може да се припише победата на Ваня Григорова. “Видя се разликата в подкрепата в рамките на общинския съвет и на Ваня Григорова. Нинова се държеше настрани по време на изборите, дори накрая влезе леко в конфликт”, анализира Вайсова.

“Бойко Борисов първоначално с шега, както каза той, заяви подкрепа за държавна собственост, а не за Държавна сигурност. Тази подкрепа може би даде своето влияние. Гласоподавателите на ГЕРБ разпознават ПП и ДБ като основен опонент на ГЕРБ”, подчерта социологът. 

Във връзка с последното ѝ изказване за “ла*номет”, тя коментира: “Ваня Григорова е действително рязък човек. Свикнала е да бъде в режим на битка, на борба в качеството си на синдикалист. Може би трябва лека-полека да си промени речника”.

В началото на разговора Вайсова коментира и смъртта на културния антрополог Ивайло Дичев: “Дичев беше изключително важен човек, той беше истински общественик. Мен ме е научил какво означава публичност. Той винаги ни е подкрепял и е казвал, че е важно да се говори. Той беше един човек парадигма. Той се стараеше да развива културната антропология в Софийския университет. Много ни е подкрепял винаги в нашите търсения, в идеи, които понякога бяга екстравагантни”.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм