Искаме проверка, не точно оспорване на резултатите на местните избори. Това заяви пред БНТ кандидатът за кмет на София Ваня Григорова. По данни на ЦИК малко под 5000 гласа делят Григорова от резултата на Васил Терзиев.

Григорова уточни, че не тя, а коалицията, която я издига, оспорва резултатите. Екипът й подготвя документите, за да може в рамките на седемдневния срок жалбите и сигналите да бъдат подадени в съда.

"Не е насочено към някого конкретно, но когато се виждат нередности, е редно те да бъдат проверени. Има поредица протоколи, които са празни, а на сайта на ЦИК са качени попълнени. Очевидно има нужда някой да провери какво се случва. Ако разликата беше над 20 000 гласа, очевидно нямаше да се занимаваме, но разликата е под 5000 и в този смисъл всеки глас е важен"

На местата, където се установи, че има проблеми, трябва да има и ръчно броене, категорична е тя.

Григорова каза, че не може да коментира детайлно казуса с машините за гласуване, понеже не е експерт, и се позова на думите на бившия зам.-министър на елетронното управление Благовест Кирилов, който е част от екипа й.

Той посочи какъв е проблемът с машните - публикуваното на сайта на МЕУ не отговаря на записаното в ИК. Трудно бих могла да обоснова по-детайлно тази част, но той показа къде е проблемът.

Попитана дали това означава, че могат да се оспорват всички гласове с машина, отговори: "Ако експертите решат това".

"Нашият е категоричен, че публикуваното на сайта на МЕУ не кореспондира със записаното в ИИ - очевидно има нужда от проверка и експертен разговор. Това не означава категорично промяна на данните, но създава предпоставка това да се направи".

Цялостната агитация и кампания на моите опоненти беше да демотивират избирателя да излезе и да гласува, заяви Григорова. Тя отчете това като пропуск на своята собствена кампания: "Ние не успяхме да успокоим избирателя, че цялата кампания на ПП-ДБ-СС не бива да ги демотивира да отидат до урните. за съжаление стигнахме до тази ситуация, при която да броим всеки глас".

Припомняме, че Васил Терзиев спечели кметската битка в София с 48.20% на сто, при обработени 100% от протоколите на СИК в ОИК. Той получава 175 044 от гласовете в столицата. Ваня Григорова има 46.89%, или 170 258 гласа. Вот „Не подкрепям никого" са дали 17 834 души в столицата, или 4.91%.

Двамата кандидати, които влязоха в битка за кметското място в София - Васил Терзиев и Ваня Григорова - упражниха правото си на глас още в ранните часове на деня в неделя. Терзиев коментира, че надеждата му е хората да разберат, че силата е в тях. Григорова призова избирателите да отидат до урните и уточни, че е гласувала за град без корпоративни зависимости. 

Много от манипулациите отказват хората да гласуват, заяви Васил Терзиев. По думите му всеки, който е имал доверие в машинното гласуване, не го е загубил, а самият той също е гласувал чрез машина.

От хората зависи управлението през следващите 4 години, коментира Ваня Григорова. Тя уточни, че е гласувала за град, свободен от корпоративни зависимости, в който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е, без да се притеснява. 

И двамата кандидати за кметския пост призоваха жителите на столицата да излязат и да гласуват, без значение дали с машина, или на хартия.

Припомняме още, че на първия тур на местните избори за Терзиев гласуваха 119 121 души, с което той събра 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяха решили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 процента.

На втория тур на местните избори гласувахме по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната бяха около 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа. 

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите можеха да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм