Общопартийните парламентарни групи (APPG) са получили финансиране на стойност над £20 милиона от външни организации след общите избори през 2019 г., като регистрираните лобистки агенции доминират в редиците на най-големите благодетели, предаде "Sky News".

Компаниите са задължени по закон да подписват регистъра на лобистите консултанти, ако участват в директна комуникация с министри във връзка с правителствена политика или законодателство от името на плащащи клиенти.

Мирчев: Скандалът с терориста и Nexo бяха дирижирани, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в ДБ

APPG са неформални групи по интереси от депутати и колеги, които улесняват междупартийната работа по даден проблем, държава или сектор, но председателят на един от надзорните органи на Уестминстър каза пред Sky News, че те могат да представляват „следващия голям скандал“.

Ролята на лобистките агенции обикновено е да предоставят на депутатите секретариат, който да администрира APPG.

Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

На агенциите се плаща за предоставяне на услугата от други външни организации, които са вписани в парламентарния регистър.

Лорд Пикълс, председател на консултативния комитет по бизнес назначенията обаче заяви:

Това е следващият голям скандал и мисля, че трябва да предприемем действия сега, преди да се развие по-нататък. Трябва да знаем, когато хората изготвят доклади, че говорят от името на членовете на парламента, а не от името на лобистите. Като цяло общопартийните групи са доста безобидни. Те действат в ниша, от която се интересуват конкретни депутати, но за редица от тях секретариатът идва от професионални организации или лобистки групи и от организации, които имат политическа подготовка за лобиране. Не мисля обаче, че има достатъчна прозрачност по отношение на това защо го правят.

Настимир Ананиев: Ще съдя всеки, който уронва престижа ми чрез клевети, свързани с Nexo

Инсайдери в лобистката индустрия защитиха ролята на APPG в демократичния процес като „сила за добро“, но един от тях призна, че някои от тях се финансират от организации, „опитващи се да влияят несправедливо парламентарни решения“.

От банкирането, бирата, през Бермудит, та до християнството, изменението на климата и Китай, сега има повече APPG, отколкото има действащи депутати, със 746 активни групи в последната актуализация на регистъра - брой, който почти се е удвоил от 2015 г. насам.

Кметът на Лондон: Трябва да се говори за огромните щети от Брекзит

Групите бяха подложени на по-голямо внимание след разкритието на MI5 през януари миналата година, че Кристин Лий, бизнесдама, идентифицирана като агент на китайското правителство, е използвала дарения за китайците във Великобритания APPG като част от „дейности за политическа намеса“.

Имаше особен акцент върху това как депутатите са използвали групите като оправдание за приемане на подарени пътувания и пътувания в чужбина от чужди правителства.

Например, £222 308 от £242 000, които Министерството на външните работи на Катар е дарило на депутатите след последните избори, са под формата на полети, хотели и гостоприемство за посещения на APPG в страната.

Лондон готви законодателство, ограничаващо стачките в ключови сектори

Докато групите, посветени на чужди държави, досега са привличали най-голямо внимание, тези, които са фокусирани върху области на политика, съставляват много по-голям дял от APPG.

Миналата пролет Комитетът по стандарти публикува доклад, който призовава правителството да погледне отново как се регулират APPG, предупреждавайки, че те могат „твърде лесно да се превърнат в парламентарен фронт за външен търговски субект“.

Докато докладът заключава, че лобирането е „важна част от здравата демокрация“ и че е „от решаващо значение интересите на различни сектори, организации и общности да бъдат доведени до вниманието на членовете и министрите“, той предупреждава, че има „малко, ако въобще има такива, действащи предпазни мерки“ за APPG.

В първата си голяма реч: Сунак обеща да върне Великобритания в правия път

През септември правителството отговори, като каза, че е съгласно, че „техните неформални структури ги правят потенциално уязвими за неправомерно влияние и достъп“ и приветства предложенията на комисията за въвеждане на „вратар“, който да одобрява създаването на нови APPG.

Въпреки че APPG могат да използват заседателните зали на парламента и логото на порткулис върху своите публикации, те не получават финансова подкрепа от парламента и много от тях се управляват с помощта на външни организации, които включват частни компании, благотворителни организации и академични институции.

Риши Сунак: Украйна може да разчита на подкрепата на Великобритания в дългосрочен план

Някои предоставят парични дарения, но по-голямата част от подкрепата идва под формата на обезщетения в натура. Това често се свежда до осигуряване на секретариат, който се занимава с административна работа, събития, пътувания и публикуване на доклади.

Кой трябва да се регистрира като консултант лобист?

Анализ на Sky News показва, че 10 от 20-те най-големи източника на финансиране за APPGs са регистрирани консултанти-лобисти, които са предоставили услуги на стойност милиони лири на парламентарните групи.

Предизвикателство за Риши Сунак: Да стане веган за месец в замяна на дарение

Според Службата на регистъра на лобистите консултанти, организациите са задължени по закон да подписват регистъра, ако са регистрирани по ДДС в Обединеното кралство и участват в „устни, писмени или електронни комуникации лично с министър на короната или постоянен секретар“ от името на плащащ клиент във връзка с опити за „направяне или изменение“ на законодателство или политика.

Policy Connect - най-големият играч по отношение на паричната стойност на предлаганите услуги, в момента осигурява секретариата за 10 APPG в области като въглероден оксид, дизайн и иновации и изменение на климата.

Обвинения за тормоз: Първи министър от правителството на Риши Сунак подаде оставка

Компанията, която се описва като междупартиен мозъчен тръст, работещ като социално предприятие с нестопанска цел, е в регистъра на консултантските лобисти от 2017 г. и е декларирала повече от 440 клиенти през този период - включително търговски и индустриални организации, благотворителни организации, образователни институции, местни власти и частни компании.

Например в регистъра на APPG през 2021 г. Policy Connect заяви, че управлява секретариата на APPG за производство въз основа на финансиране, което е получило от търговски групи като Make UK, Британската асоциация на производителите на аерозолни продукти и Института за инженерство и технологии; образователни институции като Бристолския университет и частни фирми като BAE Systems, Tata Steel, Cummins и Deloitte.

“Тази страна е построена върху кръвта на роби”. Мъж замери Чарлз с яйца (видео)

На своя уебсайт Policy Connect изброява организации, които са платили, за да се присъединят към неговата „програма за поддръжници“. Той ги разделя на категории въз основа на размера на финансовия им принос, като скобите варират от £5000 до £70 000.

Policy Connect защити тази програма на изслушване на Комитета по стандартите миналата година, когато беше оспорено от депутати дали това се равнява на таксуване на различни тарифи за достъп до APPG.

Медицинските сестри във Великобритания обявиха стачка

Клаудия Якш, главен изпълнителен директор на Policy Connect, сподели пред Sky News, че нейната организация „осигурява капацитет да поеме административните функции от парламентаристите, така че те да могат да се концентрират върху същността на проблемите“ и каза, че парите, платени от клиенти, нямат връзка с размера на достъпа или участие, което са имали в APPG.

Брекзит: Все повече британци смятат, че това е било грешка

Във връзка с различните суми на финансиране, които Policy Connect получава, те отразяват размера на финансиращата организация, за да се осигури високо ниво на разнообразие от поддръжници и/или интереса на финансираща организация да подкрепя нашата работа в множество области и програми, и/или различните нива на административна поддръжка и време на персонала, изисквани от различните APPG. Независимо от размера на финансирането, никоя организация не получава преференциално третиране. Редакторският контрол лежи твърдо върху парламентарните членове на всяка APPG.

Друг основен доставчик на секретариатски услуги за APPG е Connect Communications.

Британска министърка беше разкритикувана, след като нарече мигрантите „инвазия“

Тя управлява секретариатите на 17 APPG след последните общи избори, всички от името на множество клиенти - всички те са декларирани в парламентарния регистър на APPG .

В декларацията си за второто тримесечие за регистъра на консултантите лобисти през 2021 г. компанията записа „лобиране, извършено от името на“ APPG за вода, грижи за деца, дигитални умения, водород и др.

Той също така рекламира своя опит в тази област, предлагайки курсове за клиенти за „как да управляват APPG“, включително как да идентифицират депутати, които да участват в APPG и как да осигурят медийно отразяване на работата на APPG.

Новият британски премиер отложи приемането на спешен бюджетен план

Уебсайт, предлагащ курс за обучение през 2016 г., пише:

APPG все повече се възприемат като ефективно средство за оформяне на политика... Connect има ненадминат опит в създаването на успешни APPG. Елате да научите от нас как вашата организация би се възползвала от работата с APPG."

В изявление за Sky News, говорител заяви:

Connect гарантира, че групите, с които сме ангажирани, работят по открит и прозрачен начин, напълно в съответствие със строгите правила, определени от парламентарните органи. Важно е да се отбележи, че депутатите и колегите определят дневния ред за APPG и трябва да одобрят всички дейности, включително участието на външни организации."

Риши Сунак започна промени в кабинета

Говорителят заяви, че лобирането, което компанията е регистрирала от името на APPGs, се отнася до неща като изпращане на покани за изслушване до министри, добавяйки, че „това е технически момент и не отразява активна „лобираща“ роля“ и че предоставянето на обучението на клиентите за „създаване на успешни APPG“ има „особен фокус върху осигуряването на съответствие със стриктния правилник от 32 страници, определен от парламентарните органи, включително около необходимия състав на групите, с участието на депутати и колеги от всички партии“.

В случая както на Policy Connect, така и на Connect Communications, секретариатите на APPG, които те предоставят, се финансират от множество клиенти, но това не винаги е така в други APPG.

Джереми Хънт остава министър на финансите на Великобритания

Wychwood Consulting управлява секретариатите на редица APPG от името на отделни клиенти.

Например, управлява наскоро създадената Централна банка и APPG за цифрова валута от името на Portdex, компания, създаваща децентрализирана платформа за цифрова икономика, използваща блокчейн технология; APPG за цифрова идентичност от името на Yogi, компания за удостоверяване на самоличност, и също така осигури секретариата за вече разпуснатата APPG Business In A Pandemic World от името на Cignpost, фирма за диагностика на Ковид.

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания

Въпреки че няма предположения, че Wychwood Consulting или въпросните APPG са нарушили някакви правила, някои в по-широката индустрия изразиха опасения относно потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат от наличието на един финансов спонсор.

Лиам Хърбърт, който председателства групата по връзки с обществеността в Асоциацията за връзки с обществеността и комуникации (PRCA), каза пред Sky News:

Какви са предизвикателствата пред Риши Сунак?

Потенциалният проблем е, когато имате организация, която може да популяризира един единствен въпрос само от тяхна гледна точка. Това не е целта на APPG. Целта на APPG е да информира парламентаристите за по-широк проблем. Така че, ако вземете една, вашата единствена област на интерес, и я популяризирате чрез APPG, това не е много демократично, не е много ясно и не е много прозрачно.

Лобизъм не е лоша дума

Лобистката индустрия наскоро започна кампанията „Лобиране за добро лобиране“, призовавайки за по-голяма откритост.

Искал да е джедай, станал премиер и зет на милиардер: Кой е Риши Сунак

Говорейки пред Sky News на стартовото събитие, Гил Морис, главен изпълнителен директор на DevoConnect - който е предоставил секретариатски услуги на стойност £192 000 на шест APPG от последните избори, заяви:

Хората трябва да разберат, че лобирането не е лоша дума. Когато имате правителство с мнозинство от 80 места, наличието на консенсус между всички партии по даден въпрос е наистина важно... ние създаваме сътрудничество, което всъщност има смисъл за правителството."

Риши Сунак ще бъде следващият британски премиер

Запитана дали смята, че някои APPG се използват за прокарване на определен корпоративен дневен ред, Морис коментира:

Има наистина добри APPG и има други, за които е съвсем ясно, че са пряка точка за достъп... Мисля, че може да е вярно, но мисля, че вероятно повечето групи действат по начина, по който го правим и ние."

Сара Пинч, бивш президент на Chartered Institute of Public Relations, каза, че проблемът с APPG не е в това как са били финансирани, а в дейността, която са предприели.

Борис Джонсън оттегли кандидатурата си за лидер на Торите

Мисля, че има малцинство от APPG, които се финансират от определени организации, които търгуват с тяхната линия и се опитват да влияят несправедливо на парламентарните решения чрез система, която не е създадена да прави това“, каза тя.

APPG са сила за добро. Трябва да сме ясни и прозрачни за това кой участва в тях, кой ги финансира и кой им влияе."

Докато данните, събрани в Westminster Accounts, предоставят представа за размера на финансирането, декларирано от APPG и техните източници, те улавят само дейността, която се изисква да бъде регистрирана.

Възходът и падението на Тръс: Как „големият взрив“ провали идеята за новата Тачър (снимки)

Какво трябва да се регистрира?

Има обаче публично видими примери за работа на частни фирми по отношение на APPG, които не нарушават никакви правила, но не са отразени в парламентарните регистри.

Един пример е Firehouse Communications, която цитира своя опит в работата с APPG като част от представянето си пред потенциални клиенти на своя уебсайт.

В казус компанията обяснява как е помогнала на неназована „водеща офшорна данъчна юрисдикция“ да постигне целите на своята политика около Brexit.

Лиз Тръс подаде оставка

В своя списък с предизвикателства, пред които е изправена офшорната юрисдикция, Firehouse Communications отбелязва, че APPG, свързана с юрисдикцията, е „инертна“.

Обяснявайки стратегията си за подпомагане на офшорната юрисдикция, компанията казва, че е работила за „подкрепа на връзката на APPG и други групи“.

Въпреки това Firehouse Communications не фигурира в регистъра на APPG или в регистъра на интересите на членовете, освен плащане от £3000, което направи на сър Майкъл Фалън, бивш министър на отбраната, за реч пред унгарски мозъчен тръст.

Британският парламент одобри фракинга за добив на шистов газ

Firehouse Communications сподели пред Sky News, че не е предоставила „никаква полза в натура на която и да е APPG на каквато и да е основа“.

Няма предположения, че извършената от него работа може да бъде регистрирана.

Някои в лобистката индустрия обаче казват, че правилата относно това какво трябва да се регистрира и декларира трябва да бъдат разширени, за да обхванат повече от дейността, която се извършва във връзка с APPG.

Лиам Хърбърт, председател на групата за обществени въпроси в PRCA, отбеляза:

Тръс се извини за грешките си

В момента всичко, което е регулирано, са така наречените консултанти лобисти – професионални компании, които се занимават с лобиране и обществени дела, за да си изкарват прехраната. Всеки лобира и лобирането е основна част от нашата демокрация. Голяма част от него обаче остава незаписана, неоспорена и невидима. Така че почти всеки има възможност да лобира. Само индустрията, която казва, че лобираме, за да си изкарваме прехраната обаче, в момента е регулирана."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм