Четирийсет и две годишният Сунак е бивш министър на финансите и веднъж вече се бе кандидатирал за премиер, но беше победен от тогавашната външна министърка в правителството на Борис Джонсън, Лиз Тръс. Неговата предшественичка Тръс беше свалена след само шест седмици на поста заради своята икономическа програма, която разклати финансовите пазари, предизвика повишаване на цената на живота за избирателите и разгневи мнозина нейни съпартийци, предаде БТА.

Искал да е джедай, станал премиер и зет на милиардер: Кой е Риши Сунак

Крал Чарлз III назначи Сунак за премиер на Великобритания

Борис Джонсън, който беше свален от власт през юли след серия от скандали и вътрешнопартийни противоречия, възнамеряваше да направи необикновено завръщане на политическата сцена, но се отказа от надпреварата. Бившата министърка на отбраната Пени Мордонт също взе участие в кампанията за определяне на петия премиер на страната в рамките на шест години.

Журналист по Дарик: Борис Джонсън беше изнудван да се кандидатира за премиер

Великобритания е изправена пред лошата комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти. Британската централна банка опитва да се справи с високата инфлация, а гражданите с все по-високите цени и намаляващите доходи. При управлението на новия министър-председател най-вероятно ще трябва да бъдат намалени разходите и увеличени данъците, отбелязва Ройтерс.

Борис Джонсън оттегли кандидатурата си за лидер на Торите

Едно от първите предизвикателства пред Сунак ще е да покаже, че може да ръководи Консервативната партия. Тя има мнозинство в парламента, но е разделена от разногласия по ключови въпроси като Брекзит, имиграцията и управлението на икономиката. Някои от членовете ѝ ще са твърдо срещу увеличаването на данъците, а други ще са против намаляването на разходите в сфери като здравеопазване и отбрана. 

Възходът и падението на Тръс: Как „големият взрив“ провали идеята за новата Тачър (снимки)

Спечелването на лидерския пост е само първата крачка по пътя към сплотяване на партията. Членовете ѝ прекараха години в спор помежду си относно напускането на ЕС, а последните двама лидери бяха отстранени заради вътрешни разногласия. През 2016 г. Сунак подкрепи Брекзит на референдума, но някои членове на партията все още го определят като твърде благоразположен към Европейския съюз.

Нов референдум за отделянето на Шотландия

По въпроса за търговията със Северна Ирландия все още се водят преговори с Брюксел. На Сунак ще му е трудно да се договори така, че да се направят промени по първоначалното споразумение за напускане, без обаче да позволи на ЕС да влияе трайно върху търговията със Северна Ирландия. Той ще срещне трудности и със спазването на обещанията за контролираната имиграция към държавата. Депутатите от Консервативната партия смятат, че тя е факторът, който ще се окаже решаващ на следващите избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм