Британското правителство съобщи, че подготвя законодателство, чиято цел е да гарантира работата на ключови сектори по време на стачки, предаде Ройтерс. Новите правила ще принудят важни за обществото услуги, като например спешната медицинска помощ, да поддържат минимални нива на работа дори и по време на протести.

Законът ще бъде внесен в парламента в близките седмици и ще определи минималните нива на работа на линейки, пожарни служби и влакове, посочва в специално изявление министерството, отговарящо за бизнеса.

В първата си голяма реч: Сунак обеща да върне Великобритания в правия път

"Надяваме се споразуменията на доброволна основа да продължават да работят, но определянето на минимални нива на задължителна работа ще гарантира баланса между тези, които искат да стачкуват, и защитата на обществото от непропорционално големи прекъсвания на работата на ключови сектори", заяви министърът за бизнеса Грант Шапс.

Премиерът Риши Сунак, който пое поста преди по-малко от три месеца, е под силен натиск да намери начин да се справи с мощната стачна вълна в ключови сектори като здравеопазване и транспорт.

Риши Сунак: Украйна може да разчита на подкрепата на Великобритания в дългосрочен план

Правителството обяви, че ще покани синдикатите на "честни и конструктивни разговори" за заплащането на служителите в обществения сектор за 2023-2024 г. като част от усилията за прекратяването на протестите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм