Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания.

Крал Чарлз III назначи Сунак за премиер на Великобритания

Четирийсет и две годишният Сунак е бивш министър на финансите и веднъж вече се бе кандидатирал за премиер, но беше победен от тогавашната външна министърка в правителството на Борис Джонсън, Лиз Тръс. Неговата предшественичка Тръс беше свалена след само шест седмици на поста заради своята икономическа програма, която разклати финансовите пазари, предизвика повишаване на цената на живота за избирателите и разгневи мнозина нейни съпартийци, предаде БТА.

Какви са предизвикателствата пред Риши Сунак?

Борис Джонсън, който беше свален от власт през юли след серия от скандали и вътрешнопартийни противоречия, възнамеряваше да направи необикновено завръщане на политическата сцена, но се отказа от надпреварата. Бившата министърка на отбраната Пени Мордонт също взе участие в кампанията за определяне на петия премиер на страната в рамките на шест години.

Великобритания е изправена пред лошата комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти. Британската централна банка опитва да се справи с високата инфлация, а гражданите с все по-високите цени и намаляващите доходи. При управлението на новия министър-председател най-вероятно ще трябва да бъдат намалени разходите и увеличени данъците, отбелязва Ройтерс.

Искал да е джедай, станал премиер и зет на милиардер: Кой е Риши Сунак

Едно от първите предизвикателства пред Сунак ще е да покаже, че може да ръководи Консервативната партия. Тя има мнозинство в парламента, но е разделена от разногласия по ключови въпроси като Брекзит, имиграцията и управлението на икономиката. Някои от членовете ѝ ще са твърдо срещу увеличаването на данъците, а други ще са против намаляването на разходите в сфери като здравеопазване и отбрана. 

Съпругата му е Акшата Мурти, дъщеря на индийския милиардер Нараяна Мурти. Самият Сунак е работил за инвестиционната банка Goldman Sachs и в два хедж фонда. Списъкът на богатите на Sunday Times оценява състоянието на двойката на около £730 милиона.

Риши Сунак обяви кандидатурата си за премиер на Великобритания

През лятото стана ясно, че Акшата Мърти не е плащала британски данък за големи печалби в чужбина. Тогава Сунак защити съпругата си, като каза: „да очерниш съпругата ми, за да се докоснеш до мен, е ужасно“, но в крайна сметка тя се съгласи да започне да плаща допълнителни данъци. Разбрахме също, че той временно е имал зелена карта на САЩ, което му позволява да живее постоянно в Америка, докато е бил канцлер на Обединеното кралство.

Риши Сунак ще бъде следващият британски премиер

„Свободни пристанища“ е една от любимите му идеи от дълго време: зони в близост до пристанища или летища, където стоките могат да се внасят и изнасят без плащане на данъци, за насърчаване на търговията.

Очаквайте подробности!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм