Правителството трябва да сложи край на обета за мълчание за огромните щети нанесени на Великобритания от Брекзит, призова кметът на Лондон Садик Хан, съобщават от БГНЕС.

В речта си той твърди, че опитът да се превърне Брекзит в успех или просто да се игнорира неговото въздействие не е стратегия, която ще осигури просперитет за Лондон или по-светло бъдеще за Великобритания.

Великобритания откри фонд за ядрено гориво

Откъси от речта пред лондонските политически и бизнес лидери бяха предоставени на медиите.

Две години след излизането на Великобритания от Европейския съюз е широко признато, че британските предприятия се затрудняват от разходите, свързани с Брекзит, включително някои от тях, които гласуваха за прекъсване на връзките с Брюксел.

"Не можем - с чиста съвест - да се преструваме, че това не вреди на нашите хора и на нашия бизнес", споменава Хан.

Английската банка показа първите банкноти с лика на крал Чарлз III (снимки)

В речта се допълва, че загубата на данъчни приходи за държавната хазна вследствие на Брекзит се оценява на 40 млрд. паунда (49 млрд. долара).

"Като кмет... да избера да не кажа нищо би било неизпълнение на задълженията".

"Бях избран с обещанието да се застъпя за всички лондончани и за нашата бизнес общност. Ето защо просто не мога да премълча огромните щети, които нанася Брекзит."

Стачки в Нидерландия: Сметосъбирачите, държавните и пощенските служители ще спрат работа

Консервативното правителство, ръководено от министър-председателя Риши Сунак, заяви, че според него икономиката на Обединеното кралство е навлязла в рецесия заради последиците от неимоверно високата инфлация.

Макар че то многократно обвинява за това руската инвазия в Украйна, която подхранва цените на енергията, анализаторите твърдят, че Брекзит също е повишил разходите.

Нападател с нож вилня на оживена гара в Париж. Шестима души са ранени

Членът на Комитета по паричната политика на Английската централна банка Свати Дингра наскоро заяви пред депутатите, че Брекзит е виновен за "много по-голямото забавяне на търговията в Обединеното кралство в сравнение с останалия свят".

В обръщението на Хан се казва, че "министрите изглежда са развили селективна амнезия, когато става въпрос за една от основните причини за нашите проблеми.

„Рекорд за предварителни поръчки“: Мемоарите на принц Хари са на върха на бестселърите във Великобритания

"Брекзит не може да бъде изтрит от историята или последиците от него да бъдат забравени"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм