Английската централна банка представи първите банкноти с изображението на крал Чарлз Трети.

Очаква се те да влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет Втора. Чарлз Трети стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет, която бе на трона 70 години, припомня БТА.

Първите монети с лика на Чарлз III влизат в обращение от 8 декември

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред, както и негова камея (вид овално изображение ли изделие, често използвано и в бижутерството, б.а) в прозрачния защитен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходно с настоящия дизайн

"Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти", каза в изявление управителят на "Банк ъв Ингланд" Андрю Бейли.

Готови са първите монети с лика на крал Чарлз Трети (снимка)

Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г., за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.

Великобритания ще смени парите, текста на химна и пощенските марки

Английската банка не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет Втора, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм