Първите монети с лика на британския крал Чарлз III от днес, 8 декември, влизат в обращение в пощенските клонове в Обединеното кралство, съобщи ДПА.

Кралят е изобразен на лицевата страна на монетата с номинал 50 пенса, а нейната обратна страна е посветена на живота и наследството на неговата майка, покойната кралица Елизабет II.

Страх за сигурността на краля: Ново нападение с яйца срещу Чарлз III (видео)

Като начало в обращение, съобразно търсенето и необходимостта, ще влязат около 9.6 милиона монети от 50 пенса.

Възпоменателна версия на монетата беше представена през октомври, което предизвика рекордна посещаемост на сайта на Кралския монетен двор.

Изображението на монарха, представено върху монетата, което той лично е одобрил, е създадено от скулптура Мартин Дженингс.

Първа Коледа без Елизабет II: Как празникът ще бъде отбелязан от кралското семейство?

Монетите следват вековна традиция и на тях крал Чарлз III е изобразен, като ликът му е обърнат наляво - в противоположна посока на предишния монарх, кралица Елизабет II.

Всички британски монети, които носят нейния лик, ще останат в обращение и ще продължат да бъдат законно платежно средство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм