Британският премиер Риши Сунак отложи очаквания бюджетен план, който трябва да бъде представен следващата седмица, съобщи АФП.

След заседание на новия си кабинет Сунак влезе в първия си парламентарен двубой с лидера на опозиционните лейбъристи Киър Стармър, който настоява за предсрочни парламентарни избори.

Риши Сунак започна промени в кабинета

42-годишният Сунак изключи възможността за предсрочни избори, които няма да се провеждат поне две години, като обеща стабилност и фискална справедливост.

"Ще трябва да вземем трудни решения, за да възстановим икономическата стабилност и доверието", заяви Сунак пред депутатите по време на първите си "Въпроси към министър-председателя".

Той добави, че неговият финансов министър Джеъеми Хънт ще представи подробен план "само до няколко седмици".

"Това, което мога да кажа, както направихме по време на Covid, е, че винаги ще защитаваме най-уязвимите и ще го правим по справедлив начин", настоя Сунак.

Явор Сидеров пред Дарик: Сунак има индийски произход, но той е британец

Стармър повтори искането си за провеждане на избори, обвинявайки Сунак в липса на легитимност, след като той беше "разгромен" от Тръс на втория тур на изборите за лидер на Консервативната партия през лятото.

"Така че защо не позволи на работещите хора да кажат мнението си и не свика общи избори?", попита Стармър под одобрителни възгласи от опозиционните скамейки.

Джереми Хънт остава министър на финансите на Великобритания

Проверката на времето

Министърът на финансите Хънт, останал в кабинета на Сунак заедно с още няколко висши министри, заяви, че планираната за понеделник "средносрочна фискална прогноза" вече не е толкова належаща.

Вместо това на 17 ноември ще има пълна бюджетна прогноза, в която ще бъдат изложени данъчните и разходните планове на новото правителство, заяви Хънт пред репортери.

Искал да е джедай, станал премиер и зет на милиардер: Кой е Риши Сунак

"Сега имаме нов министър-председател и перспектива за много по-дългосрочна стабилност на икономиката", каза той, като подчерта, че новият план ще бъде придружен от нови икономически прогнози на Службата за бюджетна отговорност (СБП).

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания

Хънт заяви, че е обсъдил забавянето с управителя на Английската централна банка Андрю Бейли. През последните седмици централната банка беше принудена да направи няколко спешни интервенции, след като прекратените планове на Тръс за намаляване на данъците, финансирани с допълнителни заеми, предизвикаха срив на пазарите.

Забавянето ще гарантира, че бюджетът ще може да "издържи проверката на времето", за да даде на британските притежатели на ипотечни кредити и на бизнеса повече сигурност, заяви Хънт, след като планът на Тръс предизвика пагубен скок на разходите по заемите и подкопа премиерския ѝ мандат.

Какви са предизвикателствата пред Риши Сунак?

Пазарите не се смутиха от отлагането, което означава, че Хънт и Сунак успешно са успокоили инвеститорите.

След като назначи висшия си екип във вторник, Сунак разговаря с президентите на Украйна и САЩ, за да обещае приемственост във външната политика на Обединеното кралство, включително продължаваща подкрепа за съпротивата на Киев след руската инвазия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм