В днешния епизод на музикална история ще ви запознаем с диско хита „Sunny“ на „Boney M.“, издаден през 1976 година.

Автор на песента е Bobby Hebb (Боби Хеб). Роден е като Робърт през 1938 година в Нешвил, Тенеси, САЩ. Той е едно от седем деца в семейство на незрящи госпъл певци. От най-ранна възраст те учат децата си на китара и пиано. Когато Боби е на три годинки, той се научава да свири на ударни инструменти и се появява на сцена, заедно със своя тогава деветгодишен брат Харолд, наричан Хал. Харолд танцува степ. Двете момчета се изявяват както като дуо, така и с групата на баща си - „Hebb's Kitchen Cabaret Orchestra“. Отрано у Боби се отключва таланта на певец, композитор и текстописец. Той си спомня думите на майка си, че когато реши да пише песен, преди това трябва да има история за разказване. Харолд е вдъхновение за по-малкия си брат и върви по свой път. Боби е сред първите цветнокожи музиканти, пробили в телевизията. Но там се появяват и други неща.

На 22 ноември 1963 година едно събитие не слиза от екрана. Американският президент Джон Кенеди е прострелян. За пръв път телевизиите поддържат 24 часови програми, а трагедията създава чувство на страх у хората. Медиите предават пряко погребението. Малко след покушението срещу Кенеди, на следващия 23 ноември, друга трагедия се стоварва върху Боби Хеб. Неговия брат Харолд е намушкан с нож пред нощен клуб в Нешвил, Тенеси, и малко след това умира. Боби е поразен от мъка по брат си, но не изпада в депресия. Той разбира, че постоянно някой губи близки хора. Ето, Кенеди оставя жена, дъщеря на шест и син, който скоро става на три години. На 24 ноември 1963 година Боби написва „Sunny“. Текстът е за вярата, че доброто побеждава и че каквото и да се случва, слънцето отново изгрява, разпръсквайки облаците.

На пръв поглед, героят пее за своята любима Съни, на която благодари за щастието и за слънцето, което е донесла в живота му. Благодари й за любовта, която му дава и за нейната усмивка, озаряваща деня му. Той казва, че тя е всичко за него и че я обича. Но дали текстът наистина е за жена, не става съвсем ясно. Може да е за мъж, за родител, за дете, дори може да е за Бог, както някои твърдят. Попитан дали Съни наистина съществува, Боби казва, че това е по-скоро някой, който си е представял и чрез когото е искал да вложи идеята за слънцето като извор на любов. Музиката е в голяма степен повлияна от джаза, който Боби е свирил на тромпет в бандата на американския военноморски флот, и от по-късните му соул записи. По онова време той е слушал албума „You Better Believe“ на Jerald Wilson (Джералд Уилсън). Някои правят аналогия, основана на текста, с „Just Walkin’ In The Rain“ („Просто вървя под дъжда“) - песен, пята от Хауард като част от няколко младежки банди. Допълнителна препратка към слънцето е, че „Just Walkin’ In The Rain“ е издадена от лейбъл на име „Sun Records“.

Ето какво казва самият Боби: „Когато започнах да работя по „Sunny“, беше тъмно, слънцето изгряваше и беше с различен цвят. Небето бе като лилаво. В този момент не осъзнавах колко специална ще стане песента. Мислех, че ще е хубава и ще помогне, но не знаех колко… Всички се чувстваха доста мрачно по онова време. Мисля, че всички имахме нужда от помощ.“ - допълва Боби. В друго интервю той си спомня, че по онова време работи в „Brandy’s“, бар-ресторант на 84-та улица в Харлем, Ню Йорк. В нощта на написването на текста, той се намира там след дълъг джем сешън и е под влиянието на уиски от Тенеси. Толкова е пил, че го е страх да заспи. Тогава поглежда към небето и засвирва на китарата си каквото му хрумне. Прави го без предварително писане на ноти. Музиката и текстът се появяват почти едновременно в главата му. По думите му текстът говори сам за себе си и произвежда мелодията. До завършването на песента той е трезвен и се прибира у дома. В друго интервю Боби се обръща към медиите: „Съни е вашето благоразположение. Или имате слънчев характер, или имате отвратителен характер. Вместо да объркваме хората и да създаваме хаос, нека правим деня си хубав за всички. Разпространявайте такива новини, за да можем да сме по-спокойни и да не сме изпълнени с хаос, защото хаосът може да се превърне в убиец.“

Песента не излиза веднага. Две години тя престоява като лист хартия в бюрото на продуцента Jerry Ross (Джери Рос), заедно с още неиздадени песни. През 1965 година японската певица Mieko Hirota (Миеко Хирота) я пее за пръв път на концерт, а след това я записва и в студио. В началото на 1966 година американец на име Dave Pike (Дейв Пайк) я записва, свирейки я на вибрафон. На барабаните в този запис е Grady Tate (Грейди Тейт), който участва и в концертната банда на японката. Вероятно той е подсказал за парчето и на Пайк. И двете версии не стават хитове. Продуцентът на Боби по онова време в последния момент решава да я добави в негов компилационен албум със заглавие „Sunny“ от 1966 година. Боби записва парчето на 21 февруари същата година в студиото „Bell Sound“ в Ню Йорк, заедно с китариста Joe Renzetti (Джо Ренцети), който прави и аранжимента на парчето. Останалите в състава са Joe Shepley (Джо Шепли) и Burt Collins (Бърт Колинс) - тромпети, Micky Gravine (Мики Грейвин) - тромбон, Artie Kaplan (Арти Каплан) и Joe Grimaldi (Джо Грималди) - саксофони, Artie Butler (Арти Бътлър) - пиано, Al Gorgoni (Ал Горгони) - китара, Paul Brown (Пол Браун) и Joe Macho (Джо Мачо) - баскитари, Al Rogers (Ал Роджърс) - барабани и George Devens (Джордж Девънс) - перкусии.

В интервю Боби казва, че „Sunny“ е последен от поредица записи. Той не е възприемал компилацията като нов албум, а като сбирка от свои стари песни. Когато от компанията „Phillips Records“ чуват „Sunny“, усещат потенциала й да стане хит и я издават и в отделен сингъл през юни. Той бързо достига до второ място в американската класация на списание „Billboard“. Плъзва се до трета позиция и в тематичния им чарт за R&B музика. Във Великобритания се издига до номер 12 в местната класация. Даже там Georgie Fame (Джорджи Фейм) прави много бърз кавър, който престоява на добри позиции едновременно с оригинала на Боби, изкачвайки се до номер 13. Точно когато песента излиза, през лятото на 1966 година, „The Beatles“ („Бийтълс“) ангажират Боби Хеб като подгряващ изпълнител за последното си турне в Америка. Тогава „Sunny“ става втора в чартовете. Така тя се класира по-добре от която и да е песен на „Бийтълс“ към онзи момент. Боби е толкова популярен, че на следващата година един самозванец обявява, че е Боби и пуска обява за резервиране на участия. Но фантомът е разкрит след първите концерти, когато се вижда, че не е толкова добър инструменталист като Хеб. Превръщането на песента в национален хит е изненада за Боби. „Всичко, което исках, беше малко излъчване - достатъчно, за да ме накара да работя.“ - казва той.

Цяло предаване няма да ни стигне да изредим популярните артисти, записвали кавъри на тази песен. Само през годината й на излизане са записани единадесет нейни версии. Най-много са кавърите от соул певци и затова някои я наричат соул стандарт. Един от първите кавъри е на поп певицата Cher (Шер). С нея тя поздравява своя вокален партньор и съпруг Sunny от дуета „Sunny & Cher“ (Съни и Шер). През 1967 година са пуснати още тридесет кавъра. Прогресията продължава и през 1968 година, когато между авторите на кавъри се нареждат и Frank Sinatra (Франк Синатра) и Stevie Wonder (Стиви Уондър). Известна е и обработката на James Brown (Джеймс Браун). Последната по-хитова версия записаха Billie Eilish (Били Айлиш) и нейния брат Finneas (Финиъс) за виртуалния концерт „One World: Together At Home“ на 18 април 2020 година, посветен на борбата с коронавируса. Там Били казва, че много обича песента и че тя винаги й стопля сърцето и я кара да се чувства добре. Така стигаме до най-популярният кавър. Боби записва диско версия на „Sunny“ през 1975 година, аранжирана пак от Ренцети. Тя става вдъхновение за диско групата „Boney M.“ („Бони Ем“).

Те я издават във Великобритания като сингъл на 22 ноември 1976 година. Там тя се издига до номер три в класациите, а в Германия, Австрия и Нидерландия завзема първото място. В много други държави е в топ 10. Песента излиза малко след хита на групата „Daddy Cool“, което също помага за нейната известност. Женският вокал е Maizie Williams (Мейзи Уилямс), а мъжкият - на основателя на групата Frank Farian (Франк Фариан). Останалите са Gary Unwin (Гари Унвин) - баскитара, Keith Forsey (Кийт Форси) - барабани, Nick Woodland (Ник Уудланд) - китара и Thor Baldursson (Тор Балдурсон) - клавишни. „Boney M.“ включват парчето в дебютния си албум „Take The Heat Off Me“, продуциран от Франк Фариан и с юро-диско аранжиментите на Stefan Klinkhammer (Стефан Клинкхамер). Страна Б на сингъла е „New York City“. Версията от „Бони Ем“ на „Sunny“ е ремиксирана многократно, като най-известни са вариантите от 1988 и 2000 година. Mark Ronson (Марк Ронсън) я включва в своята „Wee“ от 2003 година. Мейзи Уилямс записва и своя солова версия през 2006 година. Можем да кажем, че версията на „Sunny“ от „Boney M.“ е един от най-популярните кавъри в историята. Толкова е популярен, че малко хора се замислят за оригинала. В изпълнение на „Бони Ем“, песента става много популярна и в Съветския съюз, както и в държавите от Източния блок, включително и в България. През 1990 година от „BMI“, американската асоциация на звукозаписната индустрия, класират „Sunny“ като осемнадесета най-излъчвана песен от техния каталог. Тя запазва мястото си в топ 40 и в следващите преброявания и взема златен сертификат за над шестте си милиона продадени копия от сингъла. „Sunny“ е използвана в много реклами на едни от най-големите корпорации, намиращи в нея вдъхновяваща асоциация към своите продукти.

Боби не успява да повтори успеха си и в началото на 70-те години спира да издава музика поради проблеми с алкохола. Чак през 2005 година издава албум след 35 години суша. Умира през 2010 година, на 72 години, от рак на белия дроб. А „Sunny“ остава като евъргрийн в световната музика и още носи емоционално въздействие, особено за познавачите на нейната история. А хитът на „Бони Ем“ прави така, че и едно следващо поколение в Европа да чуе за него.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм