Цените на апартаментите в крайните квартали на София вече са като тези на жилищата в центъра на столицата. Развитието на Южните квартали продължава стремглаво нагоре и квартали като „Манастирски ливади“ и „Витоша“ вече в никакъв случай не могат да се обявят за бюджетни.

От друга страна метрото, което обхвана много големи части от "Младост", както и „Бизнес парк“ там, вече повишиха цените в този квартал до нива, които искат купувачи за жилище около центъра на София. Така квадратният метър за апартамент в „Младост“ стига 2000 евро, показва анализ на imoti.net.

Криза за жилища, средната цена в София стига 1600 евро на квадрат

Според брокерите все още има квартали в столицата, в които може да се купи жилище и на по-ниски цени.

„Дружба“

Купувачите там търсят, като в повечето софийски квартали, ново строителство, но и има голям избор между сгради от тип ЕПК и панелни блокове. Езерото „Дружба“ е един от районите, който все още привлича потенциални купувачи на апартамент в квартала.

Средната цена на кв. метър в „Дружба“ е около 1425 евро. Традиционно „Дружба“ се смята за квартал, в миналото предназначен за работническата класа, с преобладаващи панелни блокове. С времето обаче кварталът започва да се възприема за бързоразвиващ се и с построяването на някои огромни офис сгради като Capital Fort, кварталът стана привлекателен бизнес район с достъп до метро.

Повишават ли се реално заплатите у нас

„Дружба“ е в близост до летището, до „Бизнес парк“ и до логистичните паркове. Кварталът предполага бърз достъп до „Цариградско шосе“, което го прави добър за работещите в бизнес зоните по булеварда.

„Обеля“

„Обеля“ е относително малък квартал, част от софийските северни квартали. Той е малко по-отдалечен от центъра в сравнение с „Люлин“ и „Надежда“. Основните транспортни връзки са булевардите „Ломско шосе“ и „Панчо Владигеров“, както и улиците „Акад. Дмитрий Лихачов“ и „Ефрем Чучков“. В квартала има и спирка на метрото, което привлича хората, решили да си купят имот там.

До 300 000 евро стига цената на тристаен апартамент в София

В покрайнините на „Обеля“ се намират много складови и производствени сгради. В квартала преобладават панелни блокове, но има и много свободни пространства, които инвеститорите припознаха като възможност за строителство през последните 3-4 години.

Предлагането е малко по-плахо в сравнение с другите северни райони, а средните цени на кв. м. са около 1200 евро, в зависимост в коя част се намира имотът.

„Люлин“ 

„Люлин“ е най-големият квартал в столицата. Макар и малко по-далеч от центъра, той е един от най-търсените квартали за живеене заради добрата си транспортна свързаност, обясняват брокери. Много експерти смятат, че „Люлин“ е квартал от т.нар. „спален тип“, т.е. квартал, чиито обитатели работят и прекарват времето си другаде, а трафикът е голям. Кварталът е в близост и до Околовръстното шосе, което дава възможност на пътуващите извън града бързо да излизат от тежкия трафик.

Половината българи - без увеличение на заплатата

Строителството е предимно панелно, като през последните години свободните площи в микрорайоните бяха застроени от нови жилищни сгради.

Цените както в „Люлин 1“, така и в „Люлин 9“ са около 1400 евро на кв. м.

„Надежда“ 

„Надежда“ е един от емблематичните квартали на София, в които все още могат да се намерят апартаменти на по-бюджетни цени, въпреки ръста на цените в последно време. Кварталът е подходящ за хората, които работят в тази част на столицата, а цените там се задържат в продължение на няколко години ниски в сравнение на много квартали, но и по-високи от тези в „Люлин“. „Надежда“ има достъп до 4 метростанции, като разписанията и схемата на наземния транспорт е така организирана, че да води до метрото.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

В строителството, подобно на „Люлин“, преобладават панелни блокове, но все още има и множество къщи в определени части на квартала. Цените варират между 1400 и 1600 евро на квадратен метър.

Цените на имотите продължават да растат

Цените на жилищата в България продължават да се увеличават и през второто тримесечие на текущата година. Според последните данни на НСИ за година имотите у нас са поскъпнали средно с 14,6 процента, като това е най-голямото покачване на индикатора от третото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата нараснаха на годишна база с 11,5 на сто, което към момента на обявяването на данните бе рекорд спрямо 2008 г.

Бедните българи плащат по-високи данъци от бедните германци

Интересното е, че старите жилища поскъпват повече от новото строителство. За година цените на вече съществуващите апартаменти са нараснали с 16 процента, а на новите - с 12,3 на сто.

От шестте града с население над 120 000 души в страната най-голямо е повишението на цените на имотите в Русе - с 23,3 на сто, а София е на второ място с ръст от 17 процента. На трето място е Бургас с увеличение от 14,9 на сто за година. На четвърто, пето и шесто място са съответно Стара Загора (+12,6 на сто), Пловдив (+8,6 на сто) и Варна (+7,9 на сто).

С 30 лева по-евтино е да заредите колата си в Република Северна Македония

Според експерти обаче ще започне охлаждане на пазара на имоти у нас, предизвикано от една страна от опасенията за поскъпване на ипотечните кредити, а от друга заради инфлацията, която накара хората да харчат доста по-умерено. По-високите лихви по заемите за жилища първо ще се усетят при новоотпуснатите кредити и това ще стане още в следващите месеци, смятат експерти. В средата на другата година обаче ръст ще има и на лихвите по стари кредити. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм