В петък „Хамас" обяви, че е освободила двама заложници – майка и дъщеря американки. Каква обаче е съдбата на останалите 200 души, които все още са в неизвестност? Кога Израел ще започне сухопътна операция? Кой е виновен за ракетния удар в болницата в Газа? Отговори на всички тези въпроси дава говорителят на израелските отбранителни сили Арие Шаликар пред NOVA.

„Хамас” обяви преди няколко дни, че Израел е нападнал болница в Газа. Каква беше Вашата първа реакция, когато чухте това?

"Първата реакция в Израел беше, че каквото и да казва „Хамас”, то винаги е лъжа. Да се вярва на терористична организация, която преди две седмици екзекутира и изгори деца и бебета, е абсолютно нереалистично, каквото и да казва тя. Естествено предприехме веднага действия да проверим има ли и най-малкото основание в казаното (от „Хамас”) и веднага установихме, че към момента на атаката ние не сме предприемали нищо на мястото и в околността.

Сравнително бързо стана ясно, че нападението е извършено от ракета на „Ислямски джихад”, която е била една от десетте, изстреляни от джихадистите към Израел. Попаднала е в Газа на паркинг до болницата и е причинила щети. Това може да се види на запис в реално време на телевизия „Ал Джазира“, от който в далечината се вижда точно как се изстрелват ракетите и как една от тях пада в Газа, където експлоадира.

Аз самият споделих този запис в моите акаунти в социалните мрежи. Разбира се, и израелската армия провери записите от радарите и ги оповести, както и запис на разговор между двама джихадисти, които на арабски обсъждат този инцидент и заявяват, че това наистина е било джихад-ракета. Джихадистите използваха тази ситуация, за да прехвърлят вината на Израел. За съжаление, международните осведомителни агенции веднага подеха тази версия на говорителите на „Хамас”.

Естествено, в същия момент „Хамас” използва ситуацията, за да потвърди и заяви, че Израел е бомбардирал болницата. Разпространи се и информацията за броя на жертвите, подадена от „Хамас” - 100 жертви, 400 жертви и никой от журналистите не си зададе въпроса как „Хамас” е в състояние да установи броя на жертвите в рамките на първите 5 минути. Беше доста проблематична ситуация и вероятно в следващите седмици отново ще се сблъскаме с подобни. И едно последно изречение: Именно затова в тази война е от особена важност медиите да проверят двойно и тройно каква информация им предоставят терористите".

Как се различава истината от лъжата във време на война? Логично е Вие да защитавате Вашата позиция като говорител на израелската армия.  

"Едно е ясно - става въпрос за демократична държава, нападната от 2000 терористи на празник, в почивен ден, в 7.00 ч. сутринта. Терористите дори правят видеозаписи и ги разпространяват в Телеграм и други канали. На тях се вижда как се смеят, гримасничат и се подиграват, докато убиват  мирни граждани, които са били на музикален фестивал или живеещи в кибуц…

Наистина става дума за много, много жестоки видеозаписи, които показват какви и с каква бруталност са извършени тези варварства. Такива, каквито дори ИДИЛ не извършва… Така че, ако от една страна е нападната демократична държава, а от другата страна имаме една терористична организация, членовете на която се забавляват да убиват бебета, не бих се опитвал да съпоставям".

Разполагате ли с достоверна информация за това колко са жертвите след ракетния удар срещу болницата в Газа?

„Хамас” още в първите минути обяви 400, 500, 800 мъртви. Имаше и такива, които възприеха буквално този анонс. Дори ако "Хамас" бяха обявили 2000 жертви, журналистите щяха да отразят информация за 2000 жертви. И това е много проблематично.

Вие виждате как това радикализира ислямизирани хора в целия свят. Те бяха провокирани, искаха да протестират и да излязат по улиците, вярвайки на тези доклади за броя на жертвите. По данни на ООН и други организации, които имат достъп до информация, с голяма вероятност, става дума за между 10 и 50 ранени и мъртви, а не за 500 жертви. И всички тези между 10 и 50 жертви, което също е достойно за съжаление, са причинени не от Израел, а от палестинска ракета".

Защо сухопътната офанзива все още не е започнала и може ли да бъде отменена?

"Естествено, не мога да споделя какво конкретно планираме, каква ще е следващата стъпка. Имаме многостепенен план, който ще приведем в действие. Усилията ни в последната фаза, която и в момента тече, са съсредоточени върху това да убедим хората от Ивицата Газа да се преместят от северната ѝ част на юг по различни маршрути. Наша цел е столицата на Газа – Газа сити, където е главната квартира на „Хамас”.

Знаем, че именно от там групировката ръководи голяма част от своите операции. Хората, които напускат северната част на Ивицата Газа и се преместват на юг, отиват на сигурно място, където ще разполагат с храна и вода, където няма условия за хуманитарна катастрофа и ще бъдат защитен животът им в тези несигурни времена. Ако останат в Газа, ще бъдат използвани от терористите като пушечно месо или ще бъдат тероризирани".

Да, но има много цивилни, които не желаят да напуснат северната част, като казват, че на юг нямат дом, или са твърде болни и стари, за да се местят. Не се ли страхувате, че сухопътната офанзива ще струва твърде много невинни животи?

"Вижте, отговорността за живота на цивилните в Ивицата Газа се носи от ръководството на Ивицата Газа и това е „Хамас” - от 17 години насам. „Хамас” трябва да е заинтересована да пази собственото си мирно население, ако е нормално демократично управление като това в Израел, Западна Европа и т.н.

Проблемът е, че „Хамас” не само не желае да опази мирното си население, но го иска там, където е самата „Хамас”, за да го използва като жив човешки щит за собствения си гръб в тези гъсто населени територии. Откъде мислите се изстрелват всички тези ракети към Израел? През последните 13-14 дни са изстреляни 7000 ракети от тези гъсто населени територии на Ивицата Газа. Там няма дори военна казарма. Откъде се изстрелват тези ракети? Естествено, от жилищни сгради, близо до църкви, от джамии, училища, болници.

Всички хора, които остават там, се предоставят сами като жив щит в услуга на терористите. Искам да кажа още нещо - през последните две седмици Израел успя да евакуира стотици хиляди цивилни на юг, а някои - в северната си част. Много от израелците в момента не живеят сред собствените си домове – стари, млади, бебета, деца са при приятели или настанени някъде, за да преживеят този момент, защото ние се намираме във война.

След като Израел е евакуирал населението си, защо „Хамас” да не може да го направи? Отговорността за населението на Ивицата Газа носи избраното правителство, а „Хамас” е в управлението на Ивицата Газа от 2007 г. Но тъй като ние знаем, че те не искат да носят отговорност за съдбата на собственото си цивилно население, полагаме усилия и в двете посоки. От една страна да евакуираме цивилното население на Израел, а от друга – във вражеската територия хората да се чувстват сигурни".

Виждате, че в Газа има цивилно население, до което не достига хуманитарна помощ. Светът ще прости ли на Израел, ако при сухопътната офанзива загинат твърде много хора?

"От края на Холокоста насам израелският народ и Израел понесоха брутална касапница, която деца и бебета не преживяха. Терористите варвари убиха, обезглавиха, изгориха тези израелски деца. Оттук нататък терористите няма да видят спокоен ден на тази земя. Всеки един от тях, който е участвал в касапницата на 7 октомври, ще бъде унищожен, колкото и да се укрива".

Как изглеждат към днешна дата въздушните удари от Израел върху Ивицата Газа?

"В дните след 7 октомври ние сме заети предимно с това да атакуваме цели, терористична инфраструктура и терористи в северната част на Ивицата Газа. Ако се анализира колко цели от северната част и колко от южната, са атакувани, за това вече има всякакви възможни статистики и карти. Мисля, че тази на „Ню Йорк Таймс” установява, че епицентърът на атаките е съсредоточен в северната част на Ивицата Газа. Както виждате, от две седмици насам няма нито сухопътна офанзива, нито се разгръщат масови въздушни атаки.

Ние действаме изключително прецизно върху конкретни цели. И защо мислите е така? Ние не воюваме с цивилно население, не воюваме с деца и бебета, нямаме интерес да нараняваме невинни хора. Това, което целим, е терористите, отговорни за касапницата на 7 октомври, да отговарят за действията си. Въздушните удари, които провеждаме с изключителна прецизност, са насочени към терористите и когато установим къде са, тогава атакуваме. През последните седмици установихме и неутрализирахме лидери на „Хамас” и „Ислямски джихад”. 

Откъде идва най-голямата опасност за Израел - от Ливан, Газа или Иран?

"Това е един терористичен триъгълник срещу Израел, разбира се - под ръководството на режима на Мула, революционната гвардия в Иран. Този триъгълник на заплахата се състои от режима „Мула”, терористичната организация „Хизбула” в Ливан и „Хамас” и „Ислиямски джихад” в Ивицита Газа. Този триъгълник работи от много, много години и на нас ни е ясна ситуацията - че тези партньори ще провокират и други места в Израел.

Както видяхме в последните две седмици, от Ливан ни обстрелват почти ежедневно, както по въздух, така и по земя. Междувременно имаме много загинали в Израел. Вече може да кажем, че имаме втори фронт, именно срещу Ливан. Това обаче все още е ситуация на ниска интензивност, не е така масивна. Но ние трябва да наблюдаваме цялостно ситуацията в Ливан и отвъд от съвсем близка дистанция. Правим това, за да бъдем подготвени за всякакво развите".

Вашата цел е да унищожите „Хамас”. Доколко тази цел вече е постигната?

„Хамас” е терористична организация, а „Ислямски джихад” се състои от десетки хиляди въоръжени бойци. Те разполагат със система от тунели, основно под земята, но не само. Оттам се придвижват по стотици коридори. Имат и хиляди ракети и противоракетни установки и са отлично въоръжени. Ние сме наясно с тази ситуация и знаем, че не се борим срещу малка терористична организация, а срещу цяла терористична армия, при това - в гъсто населено място.

В Ивицата Газа се изправяме срещу враг, чиято бруталност е несрещана. Видяхме хора, които са в състояние да разтрелват малки деца, да умъртвяват бебета. Ние знаем, че тази жестокост не може да бъде надмината. Наясно сме срещу кого се борим и трябва да приложим цялата наша твърдост срещу тези терористи. Целта е не само да имаме една Газа, освободена от терористи, а и да подсигурим бъдещето на децата и в Газа, и в Израел".

Нападението на 7 октомври не само разтърси, но и изненада света. Кой го допусна?

"След края на тази война ще направим проверки, ще проучим статистиките и ще анализираме. Но без съмнение бяхме изненадани. Не бяхме подготвени за тази атака, за такава касапница, за тази бруталност. Не подозирахме, че следва подобна инвазия, и то в празничен ден. Ще разследваме случилото се и с поглед към бъдещето, за да не изпадаме никога повече в подобна ситуация. Защото знаем, че и други терористични организации в региона са склонни да провеждат подобни акции".

Имате ли информация как са заложниците и как оценявате шанса да бъдат спасени?

"Установихме поименно 200 отвлечени в Ивицата Газа. Сред тях има много млади момичета, 30 деца и бебета. Още 100 души са в неизвестност, за които не знаем дали са отвлечени, или все още не сме открили телата им в Ивицата Газа. Намираме се в ужасна ситуация между Израел и Ивицата Газа, където все още има новооткрити тела на убити под руини и паднали дървета".

И един личен въпрос: Коя беше за Вас до този момент най-тежката новина, която трябваше да съобщите?

"Мисля, че целият демократичен западен свят разбира, че този вид терористични организации представляват заплаха не само за Израел, но и за Европа и Америка, за всеки свободен човек, който иска да живее в мир и сигурност. Затова и разбирам, че емоционално целият Запад и значими региони са на страната на Израел в тази ситуация.

Естествено, най-трудната ситуация беше, когато „Хамас” излъга медиите. Редица журналисти от сериозни медии повярваха на казаното от „Хамас”. Що се отнася до случая с болницата, бих искал да повторя това, което казах и в началото - че в идните седмици, с голяма доза вероятност, ще има и други такива случаи, за които „Хамас” ще лъже хората и пресата, ще разпространява всякакви измислици, за да промени наратива и да преувеличава броя на жертвите".

Какво Ви коства на Вас да бъдете част от израелската армия? Страхувате ли се за семейството си?

"Не се страхувам. Аз съм силно мотивиран. В армията се записаха 400 000 резервисти, които вече се намират в техните части и също са силно мотивирани да унищожат терористите. Равносметката е 1400 убити, 200 отвлечени и около 4000 ранени сънародници – общо 5000 – 6000 души. Съотнесено към населението на Израел, това означава, че всеки един директно или индиректно е свързан или с жертва, или с отвлечен израелец. Ето защо всеки в тази страна е силно мотивиран. Всеки мъж и всяка жена иска да застане срещу терора".  

Коя е новината, която мечтаете да съобщите?

"Без съмнение, че всички отвлечени са живи и здрави и отново са при най-близките си".

Възможен ли е все още този сценарий?

"Аз по природа съм оптимист. Като такъв пораснах, запазвам оптимизма си винаги и мисля, че дори в тъмни моменти човек трябва да е оптимист. Иначе в един свят като нашия, където са възможни такива терористични касапници, ще загине човечността. Затова и не губя увереността си, че заложниците, които вероятно се намират някъде в тунелите на Ивицата Газа, един ден, колкото е възможно по-скоро, да бъдат отново при близките си живи и здрави".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм