Главният прокурор на Международния наказателен съд поиска заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и за лидера на Хамас в Газа за военни престъпления.

Прокурор Карим Хан заяви, че има основателни причини да се смята, че двамата мъже носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството поне от 7 октомври 2023 г. насам.

Международният наказателен съд, базиран в Хага, разследва действията на Израел в окупираните територии през последните три години - а от скоро и действията на Хамас.

Премиерът Нетаняху неотдавна нарече перспективата висши израелски фигури да влязат в списъка на издирваните от МНС лица „скандал от исторически мащаб“.

Конкретни обвинения

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление, предизвикване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни граждани в конфликта".

Като се имат предвид събраните доказателства по случая, има основание да се смята, че и двамата представители носят "наказателна отговорност" за "военни престъпления и престъпления срещу човечеството", се посочва в искането на прокурора в Хага.

"Израел, както всички държави, има право да предприеме действия за защита на населението си. Това право обаче не освобождава Израел или която и да е държава от задължението им да спазват международното хуманитарно право", се посочва в изявлението на МНС

Заповеди за арест се искат още за лидера на "Хамас" Яхиа Синвар, както и други двама висши лидери на палестинската групировка - главнокомандващия на бригадите "Ал Касам" Мохамед Диаб Ибрахим Ал-Маср и ръководителя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания.

Има ли Нетаняху повод за притеснение

Израел и Съединените щати не са членове на Международния наказателен съд. Въпреки това в Хага твърдят, че имат юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като през 2015 г. палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани с основополагащите принципи на съда.

Припомняме, че подобна заповед вече беше издадена за руския президент Владимир Путин заради войната в Украйна. Въпреки това, той продължава да пътува извън територията на Русия до държави, където юрисдикциите на МНС не важат.