Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху гневно осъди прокурора на Международния наказателен съд (МНС) за това, че е поискал заповеди за арест на него и на лидерите на Хамас заради предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Газа, съобщи Би Би Си.

Нетаняху заяви, че отхвърля с отвращение факта, че „демократичен Израел“ е сравняван с това, което той нарича „масови убийци“.

Коментарите на Нетаняху бяха подкрепени от президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че няма равнопоставеност между Израел и Хамас. 

Главният прокурор на МНС Карим Хан заяви, че има основателни причини да се смята, че Нетаняху и неговият министър на отбраната Йоав Галант носят наказателна отговорност за предполагаемите военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа.

МНС иска също така да бъде издадена заповед за арест на лидера на Хамас в Газа, Яхия Синвар, за военни престъпления.

Израел и САЩ не са членове на МНС, който беше създаден през 2002 г. Обвиненията срещу израелските лидери и лидерите на „Хамас“ са свързани със събитията от 7 октомври, когато вълни от въоръжени бойци на „Хамас“ нападнаха Израел, убиха около 1200 души и отведоха 252 души в Газа като заложници. Нападението предизвика настоящата война, в която по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на територията на Газа са убити най-малко 35 500 палестинци.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори осъждането на президента, като заяви, че Вашингтон „фундаментално отхвърля“ този ход. „Това е срамно“, каза той. „МНС няма юрисдикция по този въпрос.“

Блинкен също така изрази предположение, че искането за издаване на заповеди за арест би застрашило продължаващите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

Хан също така подаде молба за издаване на заповеди за арест на Галант и на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, както и на военния ръководител на групировката Мохамед Дейф.

Той заяви, че министър-председателят и министърът на отбраната на Израел са заподозрени в престъпления, включващи принуждаване в глад спрямо цивилни граждани като метод на военно мъчение, убийство, умишлено атакуване на цивилно население и геноцид.

Прокурорът заяви, че предполагаемите престъпления са започнали „поне от 7 октомври 2023 г.“ в случая на лидерите на Хамас, когато групировката е започнала нападението си срещу Израел, и „поне от 8 октомври 2023 г.“ за израелските лидери.