Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че предложението за ново прекратяване на огъня в Газа е “далеч от основните изисквания на Израел”, но преговорите ще продължат, съобщава Би Би Си.

Коментарите му дойдоха, след като късно в понеделник Хамас заяви, че е приела условията за примирие, предложени от катарските и египетските посредници.

“Сега топката е в полето на Израел”, заяви официален представител на палестинската групировка.

През нощта израелски сили и танкове са били забелязани близо до граничния пункт Рафах в южната част на Газа, съобщават израелските медии. По-рано израелските военни извършиха въздушни удари по Рафах, на границата с Египет, след като предупредиха палестинците да евакуират източните части на града.

Смята се, че десетки хиляди жители са засегнати от операцията и в понеделник много от тях са се опитали да напуснат територията с автомобили или на магарешки каруци, пише Би Би Си.

Израел отдавна заплашва с офанзива срещу укритията на Хамас в града с население от 1,4 млн. души, много от които са потърсили убежище там от израелските офанзиви в други части на Газа.

Късно в понеделник от офиса на Нетаняху заявиха:

“Въпреки че предложението на Хамас е далеч от основните изисквания на Израел, Израел ще изпрати делегация от посредници, за да изчерпи възможността за постигане на споразумение при приемливи за Израел условия”.