Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли международния натиск за спиране на войната в Газа в пламенна реч по повод Деня в памет на жертвите на Холокоста, предаде агенция  Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ако Израел бъде принуден да остане сам, той ще остане сам", заяви Нетаняху.

Посланието беше отправено по повод нарастващите призиви от световни лидери към Израел да спре войната в анклава, защото израелската военна офанзива срещу "Хамас" е причинила тежки жертви сред цивилното население.

"Казвам на световните лидери: Никакъв натиск, никакво решение на международен форум няма да спре Израел да се защити", добави още Нетаняху.

Йом Хашоа, денят, в който Израел си спомня за 6-те милиона евреи, избити от нацистка Германия и нейните съюзници по време на Холокоста, е една от най-тържествените дати в календара на страната, а речите на възпоменателната церемония обикновено избягват политиката.

Нетаняху също така сравни неотдавнашната вълна от антиизраелски и пропалестински протести в американските кампуси със ситуацията в германските университети през 30-те години на миналия век, в навечерието на Холокоста.