Десетки хиляди израелци се събраха на митинг късно през нощта с призив за сключване на споразумение за връщане на заложниците у дома преди по-нататъшните преговори за прекратяване на огъня, предаде Би Би Си.

Протестиращите в Тел Авив скандираха "Войната не е свята, животът е", а някои обвиниха министър-председателя Бенямин Нетаняху, че цели да удължи конфликта в Газа.

„Войната не е свята, животът е“: Десетки хиляди протестираха в Тел Авив

В събота делегация на Хамас се срещна с посредници в Египет. Групировката заяви, че няма ново развитие, но добави, че "новият кръг ще започне" в неделя.

С посредничеството на Египет и Катар, преговарящите възобновиха продължителните преговори за прекратяване на огъня и спиране на израелската офанзива в Газа, в замяна на освобождаване на заложници.

Основният спорен момент изглежда е дали договорката ще бъде временна или постоянна, посочва Би Би Си.

Смята се, че обсъжданото споразумение включва 40-дневна пауза в бойните действия, докато бъдат освободени заложниците, и освобождаване на редица палестински затворници, държани в израелски затвори.

„Войната не е свята, животът е“: Десетки хиляди протестираха в Тел Авив

Съветникът на лидера на Хамас Исмаил Хания заяви, че групировката разглежда последното предложение с "пълна сериозност".

Хания повтори искането, че всяко споразумение трябва изрично да включва изтегляне на Израел от Газа и пълно прекратяване на войната.