Президентът на САЩ Джо Байдън категорично защити Израел, като заяви, че израелските сили не извършват геноцид в своята военна кампания срещу бойците на "Хамас" в Газа, като отхвърли критиките от страна на пропалестинските протестиращи, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме това [твърдение]", заяви Байдън на събитие по случай Месеца на еврейското наследство в Америка, което се проведе в Белия дом.

Байдън се сблъсква с протести на много от събитията си от пропалестински поддръжници, които го нарекоха "Джо Геноцида" заради твърдата му подкрепа за Израел, посочва Ройтерс.

В забележките си по време на събитието в Белия дом Байдън подчерта своята убеденост, че Израел е жертва от атаката на бойци на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души и взети стотици заложници.

Президентът заяви, че подкрепата на САЩ за безопасността и сигурността на израелците е "желязна".

"Ние сме с Израел, за да бъде отстранен (лидерът на "Хамас" Яхия) Синуар и останалите касапи от Хамас. Ние искаме "Хамас" да бъде победено. Работим с Израел, за да се случи това", каза той.

Преговорите между Израел и "Хамас" за освобождаване на болни, възрастни и ранени заложници, все още държани от бойците, са в застой, но Байдън обеща да не се отказва от опитите да постигне освобождаването им.

"Ще ги върнем у дома, ще ги върнем вкъщи, с каквито и трудности да се сблъскаме", каза Байдън.

Припомняме, че в понеделник главният прокурор на Международния наказателен съд поиска заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и за лидера на Хамас в Газа за военни престъпления.

Прокурор Карим Хан заяви, че има основателни причини да се смята, че двамата мъже носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството поне от 7 октомври 2023 г. насам.