В сряда във Вашингтон полицията използва лютив спрей, за да разчисти пропалестински палатков лагер в университета „Джордж Вашингтон“ и арестува десетки демонстранти, точно когато градските власти трябваше да се явят пред Конгреса, за да се отчетат за справянето си с двуседмичния протест, предаде Асошиейтед прес.

Комисията по надзор и отчетност към Камарата на представителите отмени изслушването след разправата, като нейният председател и други републиканци приветстваха действията на полицията. 

Кметът демократ Мюриел Баузър заяви, че заедно с началника на столичната полиция Памела Смит са решили да разчистят лагера заради признаци, че протестът става все по-нестабилен. Сред тях е имало индикации, че протестиращите са събрали импровизирани оръжия и обхождат  университетските сгради с възможното намерение да ги окупират.Полицията разчисти с “лютив спрей” пропалестински протестиращи във Вашингтон

Палестински студент в университета „Джордж Вашингтон“ Моатаз Салим, който има семейство в Газа, заяви, че властите просто са унищожили едно красиво общностно пространство, което е било посветено на любовта.

„Преди по-малко от 10 часа бях напръскан с лютив спрей и нападнат от полицията. И защо? Защото решихме да разпънем няколко палатки, да проведем общностни дейности и да се учим един от друг. Изградихме нещо невероятно. Изградихме нещо, което промени правилата на играта.“, коментира Салим.

Напрежението в студентските кампуси в САЩ, и все повече в Европа, се покачва. Някои колежи незабавно предприеха мерки, а други толерираха демонстрациите. Някои от тях започнаха да губят търпение и да викат полиция, заради притеснение за безопасността в кампуса.

Полицията разчисти с “лютив спрей” пропалестински протестиращи във Вашингтон

Във вторник вечерта полицията се намеси, за да разбие лагер в университета “Massachusetts”. Видеозапис от мястото на събитието в Амхърст показа продължилата часове операция, при която десетки полицаи в екипировка за борба с безредиците систематично разрушаваха палатки и задържаха протестиращи. Операцията продължи до сряда. Полицията съобщи, че около 130 души са били арестувани, след като протестиращите са отказали да се разпръснат.

Според главния редактор на “The Massachusetts Daily Collegian” Лукас Рууд това е било напълно пресилена реакция и ненужна демонстрация на сила. Служителите на колежанския вестник преброиха повече от 100 полицейски автомобила на територията на колежа по време на разправата.

Според изчисленията на Асошиейтед прес от 18 април насам малко над 2600 души са били арестувани в 50 кампуса в САЩ.