"Хамас" публикува нов видеоклип, на който се вижда как въоръжени мъже си играят с отвлечени израелски деца и бебета и ги държат в ръце, като по този начин се опитват да покажат как терористичната групировка се отнася с пленниците.

Във видеото, публикувано в New York Post, се виждат няколко неидентифицирани мъже, облечени във военни униформи и тактически жилетки, които изглеждат, че се грижат за малките заложници в нещо, което изглежда като типичен дом от предградията. В един от сегментите по-голямото дете, което е на не повече от 5 години, седи в скута на един от похитителите си, докато терористът бавно люлее бебето в количка, а на близката маса ясно се вижда автомат.

Следващ кадър показва как друг боец люлее бебето в едната си ръка, а в другата държи автоматично оръжие. Към края на клипа мъж с балаклава и зелена лента на главата държи по едно дете във всяка ръка и се обръща директно към камерата на арабски език.

Когато става въпрос за военни престъпления, тези, в които са замесени деца, се смятат за особено жестоки в международната общност. ООН определя отвличането на деца по време на война като едно от шестте "тежки нарушения", които международната организация осъжда наред със зверства като нападения срещу болници и училища и вербуване на деца войници.

“Хамас” снимат отвличания на израелски бебета и публикуват видеокадрите

Кадър: NY Post

В петък, Израел започна да разпръсква хиляди листовки в Газа, в които призоваваше гражданите да "напуснат незабавно", докато "Хамас" призоваваше жителите да не се съобразяват с тези заповеди. Израел нареди масовата евакуация на до 1,1 млн. палестинци от северната част на ивицата Газа през следващите 24 часа преди потенциална сухопътна инвазия, насочена срещу "Хамас".

Повече от 2 милиона палестинци, включително над един милион деца, живеят в ивицата Газа с площ 140 кв. мили - едно от най-гъсто населените места на Земята. Снимки от Газа показват масово придвижване към южната част на крайбрежния анклав, започнало в петък. Цивилни граждани се тълпят в коли, таксита, пикапи и дори в каруци, теглени от магарета. Пътищата се изпълват със змиевидни опашки от автомобили, натоварени с куфари и матраци.

Междувременно Хамас отхвърли предупреждението, като каза на гражданите да "останат непоколебими в домовете си" и да "застанат твърдо пред лицето на тази отвратителна психологическа война".

Припомняме, че централно място в този израело-палестински конфликт заемат земите, които имат историческо и религиозно значение както за еврейските, така и за палестинските общности. За еврейския народ, тази територия представлява библейската Обетована земя, където техните предци се заселват след излизането си от Египет. Това е свещената родина на библейски личности като Авраам, Исаак, Яков и цар Давид.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм