"Хамас" разпространи видеозапис на израелска заложничка, отвлечена по време на изненадващото нахлуване на групировката на 7 октомври. "Здравейте, аз съм Миа Шем, на 21 години от Шохам. В момента се намирам в Газа", казва младата жена на иврит, съобщи The Jerusalem Post. "Върнах се рано сутринта в събота от Сдерот; бях на парти. Бях сериозно ранена в ръката. Претърпях операция на ръката в болницата (в Газа) в продължение на 3 часа", разказва момичето.

“Искам само да ме измъкнат оттук”. “Хамас” публикува видео на израелска заложничка

Кадър: KTLA

Видеоклипът, който беше публикуван в канала на "Хамас" в Telegram в понеделник, показва как Шем очевидно получава медицинска помощ на дясната си ръка. "Те се грижат за мен, дават ми лекарства, всичко е наред. Искам само да ме върнат възможно най-скоро у дома при родителите ми, при братята и сестрите ми. Да ме измъкнат оттук възможно най-скоро. Моля ви", казва тя.

“Искам само да ме измъкнат оттук”. “Хамас” публикува видео на израелска заложничка

В заглавието на видеото се казва, че Шем е заловена през първия ден от нападението, наречено "наводнението в Ал-Акса". По данни на KTLA, тя е била сред хилядите млади израелци, присъстващи на музикалния фестивал Supernova край Реим, когато бойците на "Хамас" нахлуват и убиват най-малко 260 души.

Лелята на Шем заяви пред израелски медии, че са благодарни, че тя е жива. "Това е много важна стъпка и ние искаме нашето момиче да си е у дома", каза леля ѝ. "Настояваме държавите от свободния свят да направят така, че тя да се върне при нас".

Повече от един милион души са напуснали домовете си в Ивицата Газа преди очакваната сухопътна инвазия на Израел, която цели да елиминира ръководството на "Хамас" след смъртоносната трансгранична атака. Израелските сили се разположиха по границата на Газа и проведоха сондажи за това, което Израел заяви, че ще бъде широка кампания за ликвидиране на бойната група. Седмица на жестоки въздушни удари разруши квартали, но не успя да спре ракетния обстрел на бойците към Израел.

Групите за помощ предупреждават, че израелската сухопътна офанзива може да ускори хуманитарната криза. Повече от 4000 души са убити в Израел и Ивицата Газа, откакто "Хамас" започна кървавия си бунт, а почти 200 израелци, включително деца, бяха взети за заложници. 

Припомняме как на 7 октомври сутринта, след като хиляди ракети полетяха и стотици палестински бойци проникнаха в Израел от Ивицата Газа, движението "Хамас" обяви, че е започнало "военна операция" срещу еврейската държава, за да сложи край на поругаването на ислямски светини и на посегателствата срещу палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии.

Израелско-палестинският конфликт е отнел живота на десетки хиляди хора и е довел до разселването на милиони хора, а корените му са в колониален акт, извършен преди повече от век. Движението, обявено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на съществуване на Израел.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм