Макар че "Хамас" не може да се мери с технологичната сложност на израелската армия, бойната групировка разполага с едно много необичайно предимство: огромна мрежа от тайни подземни тунели, пише Bloomberg.

Снимки: Getty Images

Откакто през 2014 г. Израел започна да осъзнава пълните мащаби на лабиринта, страната похарчи над 1 милиард долара за разработване на подземна бариера по 60-километровата си граница с Ивицата Газа и още стотици милиони долари за система за откриване на строителството на нови тунели - мерки, които нарече "Желязна стена".

Снимки: Getty Images

Тези защитни съоръжения са предназначени да направят територията ѝ непревземаема, но поне в един от случаите скритите проходи са били използвани за подпомагане на трансграничните нападения, при които миналата седмица загинаха 1200 души, в допълнение към нахлуванията по въздух, суша и море.

Сега, когато Израел сигнализира за предстояща сухопътна инвазия в Газа, същата мрежа усложнява военните ответни действия - не на последно място защото "Хамас", обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, твърди, че държи израелски заложници в подземни помещения.

"Мислете за Ивицата Газа като за един слой за цивилните и след това за друг слой за "Хамас". Опитваме се да достигнем до втория слой, който "Хамас" е изградил", каза Джонатан Конрикус, говорител на израелските отбранителни сили. 

Снимки: Getty Images

Насочването към подземния лабиринт няма да е лесно. Предишните опити са били възпрепятствани от факта, че никой освен "Хамас" не знае пълния им обхват.

През 2021 г. Израел заяви, че е унищожил 100 км тунели под Газа, но "Хамас" настояваше, че разполага с мрежа от 500 километра, от които са поразени само 5%.

В стремежа си да спечели предимство пред своя враг, през 2014 г. Израел реши да инвестира в сложна система за откриване на тунели, разработена от израелските фирми Elbit Systems и Rafael Advanced Defense Systems - изпълнители, които съвместно работят и по системата за противоракетна отбрана, известна като Iron Dome.

Сензорите обаче не са надеждни, тъй като не могат да откриват тунели, които завиват и се объркват от кръстовища, сочи изследване на базирания в Тел Авив Институт за национални изследвания.

Снимка: Getty Images

"Въпреки напредването на технологичните мерки за противодействие, тунелирането остава много ефективен начин за едната страна буквално да подкопае господството на другата на повърхността", казва Скот Савиц, военен експерт в Rand Corporation. Противниковата страна "никога не знае дали съществуват тунели, колко са те и къде се намират. Те знаят само тези, които са открили."

От години "Хамас" използва тунелите под гъсто населената Газа, за да укрива оръжия, командни съоръжения и бойци. С течение на времето проходите са станали по-сложни, с вентилационни шахти и електричество.

Според експерти някои от тях достигат дълбочина от 35 метра и дори могат да бъдат оборудвани с железопътни релси и комуникационни помещения. Входът към тях често се намира в жилищни сгради или други обществени обекти.

Първоначално подземната мрежа е предназначена главно за контрабанда на стоки и оръжия от Египет към тясната ивица земя, от която Израел се изтегли през 2005 г.

Бойците обаче я използват и за трансгранични набези, включително за операцията през 2006 г., при която отвличат израелския войник Гилад Шалит, тогава на 19 години, и убиват други двама израелски войници. Шалит беше освободен пет години по-късно в замяна на освобождаването от Израел на повече от 1000 палестински затворници.

През 2014 г. Израел предприе сухопътна офанзива в Газа, за да се отърве от подземния лабиринт, който бойците на "Хамас" използваха за засади на израелските сили по време на 50-дневната война.

Преди около десетилетие Египет също предприе координирана кампания за унищожаване на тунелите, включително чрез наводняването им.

Използването на роботи за проучване на тунелния комплекс може да намали рисковете. Савиц обаче предупреди, че поради затворените пространства, капаните и другите защитни средства, както и поради по-доброто познаване на подземната среда от страна на защитниците, израелските войски, които се опитат да влязат в тях, ще бъдат в "силно неизгодно положение".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм