По улиците на България, скрит от погледа на обществото, съществува един свят, наранен и забравен. Това е светът на бездомните животни, чиито истории са сплетени със страдания и отчаяние. Нека говорим за тъмните ъгли на бездомничеството и за институционалната абдикация, която задълбочава тази трагедия.

Крайната агония, лишена от закрила 

Заболявания, агония, глад и страх - това са само някои от страданията, на които са подложени бездомните животни. Техните уязвими тела са свидетели на бруталността на живота на улицата, като вечно остават незабелязани. Техните плашещи истории са изпълнени със злоупотреби, занемаряване, насилие и ужас.

Институционален разкол - когато държавата мълчи

Институционалният разкол е болно изразен в пасивност, липса на координация и изоставане на задачите на държавата. В случая с бездомните животни това означава, че мащабната проблематика на бездомничеството остава без адекватни отговори от държавните институции. Систематични програми за стерилизация, подпомагане и рехабилитация са почти несъществуващи.

Институционалната безразличност разяжда основите на социалната ни структура. В противовес на социалните драми на бездомните държавните механизми се обръщат в студени машинации на отхвърляне. Отсъствието на ефективни политики и програми за подпомагане замъглява светлината на надеждата за бездомните.

Етични импликации - глас на съвестта

Етиката на обществото е огледало на неговата човешка идентичност. Отношението ни към бездомните животни е отражение на нашата състрадателност и грижа за най-уязвимите. Институционалната абдикация не само засяга бездомните животни, но и подкопава основите на обществения морал.

"За величието на една нация и моралния ѝ прогрес може да се съди по отношението към животните."

Това е цитат на големия индийски политик и пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач Махатма Ганди. Неслучайно, той е наречен "Баща на нацията“.

Светлината на промяната - изграждане на образцови модели

Дори и в това мракобесие обаче има надежда или поне се надяваме да е така. Образцовите държави доказват, че може да се действа различно. Програмите за стерилизация, кастрация и осиновяване превръщат бездомните животни в обекти на грижа, а не на злоупотреба.

Призив към промяна - възхвала на човешката доброта

Бездомните животни носят в себе си истории на страдание и надежда. Нашият морален дълг е да ги защитаваме и пазим. Смъртоносният мълчалив вик на бездомничетата трябва да ни пронизва. Тяхната болка е наша болка, тяхната скръб - наша скръб. Време е да се събудим и да поемем отговорност. Бездомните животни ни предизвикват да изградим общество, което се грижи, защитава и обича най-уязвимите си членове. Институциите трябва да поемат отговорността си, а обществото да вдъхновява със своята доброта и емпатия. Нека тези редове бъдат призив за промяна, за обръщане на внимание на страдащите безгласни и за създаване на общество, което се грижи за беззащитните. Да превърнем тази болка в искра за солидарност и промяна!

Жестокостта над животни и дори безразличие към страданието им е по мое мнение един от най-големите грехове на човешкия род. Те са в основата на човешката поквара. Ако човек създава толкова много страдание, какво право има след това да се оплаква, ако самият той страда?“ - Ромен Ролан.

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.“ - Артур Шопенхауер.

Аз не вярвам в известната концепция за ада. Но ако вярвах, щях да мисля за него като за място, пълно с хора, които са били жестоки към животните.“ - Гари Ларсън.

Снимки: Getty Images

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм