Сигнал за системен тормоз над кучета в град Костенец. Зрители изпратиха на bTV кадри с изключителна жестокост. На снимките се вижда полуизгоряло куче, изхвърлено пред къща.

Хората твърдят, че жена е извършила тази жестокост. Те разказват, че в двора ѝ живеят повече от 10 кучета и системно са подавали сигнали от 2015 г. насам. Екипът на телевизията се е опитал а да разговаря с жената, но тя не е пожелала.

На 27 август Димитър Чолаков става свидетел на гледката на умряло куче. Подава сигнал на РПУ-Костенец. По думите му обаче никой не е реагирал на сигнала.

Чолаков твърди, че това се случва за 15-20 път и има две заведени дела срещу жената.

И други съседи разказаха, че освен до полицията, сигнали има и до други институции, но никой не реагира. По думите им съжителството с тази жена е невъзможно.

В двора на къщата, освен животните, има и всякакви битови отпадъци, което допринася за разпространението на зарази. Хората казват, че тя постоянно изхвърля трупове на умрели животни.

Екипът на bTV се свърза с Община Костенец, откъдето отговориха, че за сигнал за изхвърлено мъртво куче пред двора на жалбоподателката е организирана съвместна проверка заедно с полицията и Областната дирекция по безопасност на храните.

От там пък отговорили, че ветеринарните лекари не са допуснати в имота да извършат проверката. Няма информация кучетата да пребиват на адреса, да са идентифицирани и регистрирани.

На собственика на имота е съставен акт, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. От Община Костенец обещават да вземат и административни мерки.

Хората от своя страна заявиха, че ще продължат да подават сигнали, докато някой не реагира.

Още преди 5 години, редактор от екипа на darik.bg е работил по същия случай. Своевременно е бил сезиран и настоящият по онова време кмет на града Радостин Радев, който е обещал да проучи проблема и да вземе отношение. Това обаче не се е случило и 5 години по-късно, картинката е още по-зловеща.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм