Народното събрание прие на първо четене законопроекта за  удължаване на действието на законите за централния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. Той цели запазване на бюджетната политика от 2022 година и през 2023 година. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 гласа "въздържали се".

Удължаването на действащия бюджет подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Против бяха двама от "Продължаваме Промяната" (ПП), а останалите 50 депутати от ПП гласуваха с "въздържал се". Въздържаха се също от "Демократична България", "Възраждане" и един от левицата.

Нинова: Имаме съмнения в честността на изборите през октомври

В хода на дебата от "Продължаваме промяната" и БСП многократно призоваха Министерски съвет да изтегли проекта си, защото от една страна не отразява инфлацията и актуалното икономическо състояние на страната, а от друга, създава възможност за вкарване на предложения за безконтролни харчове между първо и второ четене.

От ГЕРБ изразиха подкрепа за действията на служебния кабинет и решението им старата финансова рамка да действа до избор на ново редовно правителство.

Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима, увери Донев

Венко Сабрутев от ПП заяви, че служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет, с който да се справим с множеството кризи, като според него това е в разрез с Конституцията. Той посочи, че кабинетът се е похвалил с изготвени три бюджета, но нито един не е внесен и дори от министерство на финансите са си позволили да плашат с дефицит. "Отказът означава: замразяване на доходите следващата година. Липсата на адекватен бюджет ще има негативен ефект върху лечебните заведение", каза още той.

Искрен Митев от ПП каза, че служебният кабинет не е виновен и посочи, че единственият виновник е президентът Румен Радев. "Български граждани, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев", категоричен е той.

Депутатите обсъждат удължения Бюджет за догодина

Георги Гьоков от БСП пък поиска заседанието на депутатите да се излъчва пряко по БНТ 2 и БНР. Предложението беше прието със 118 гласа "за".

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет и посочи: "Удобно е да се атакува служебното правителство, в момент, в който то прави всичко възможно, за да минимизира щетите. Това, което служебното правителство прави и ще продължи да прави е да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани.", подчерта той.

Донев увери, че гражданите ще бъдат на топло през зимата, защото те работят по това по прозрачни процедури, които могат да бъдат проследени.

"Обвиненията към служебното правителство са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача на този парламент да излъчи правителство. Основната задача на служебното правителство беше да разгледа и да разрешава проблеми на българските граждани, е направихме го. Служебното правителство гарантира сигурност на държавата, отопление и осветление. Не мога да си позволя да слушам упреци към служебното правителство, защото реши всички проблеми, които завари държавата. Служебното правителство решава единствено създадените проблеми и проблемите на българските граждани, за да могат да живеят спокойно", коментира Донев.

ПП: Чухме поредната лъжа от ГЕРБ

След намесата на служебният премиер Гълъб Донев в дебатите на народните представители, споровете по това дали да се удължава бюджета или да се внесе нов продължиха с пълна сила.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че в опита си служебният кабинет да не внесе бюджет - защото така било по-отговорно, държавата ще натрупаме повече разходи, които служебното правителство дори не биха могли да прогнозират. "Най-големият проблем е, че като гласуваме този закон на първо четене, вие няма как да го изтеглите от парламента. Още не е късно, изтеглете този закон преди да е гласуван на първо четене и вкарайте истински бюджет", подчерта той.

Първанов предложи силна нова лява коалиция

Лидерът на левицата, Корнелия Нинова пък поиска декларацията на ПП с искане за нов Бюджет за догодина да бъде включена в дневния ред на заседанието.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че ПП са направили така, че българите да обеднеят и напомни, че миналата година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. "Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам", каза той.

Асен Василев от Продължаваме промяната предложи да оставят гласуването за удължения Бюджет за 2023 г. за утре, но предложението му беше отхвърлено със 123 гласа "против" , 75 гласа "за" и 1 "въздържали се".

Лидерът на Младежкото БСП по Дарик: Не вярвам изборите да се манипулирани заради машините

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че трябва да има нов бюджет, но подчерта, че той трябва да бъде внесен от ново правителство. "Би било грешно служебното правителство да внесе в нов бюджет", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък каза, Законът за публичните финанси не прави разлика между редовно и служебно правителство. "Българите очакват подкрепа от държавата, ще я получат, но не в очакваните размери", каза той и отбеляза, че хората в най-неравностойно положение ще платят най-високата цена.

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" обвини ГЕРБ в "насъскване" на "Възраждане" срещу ПП.

Политолог пред Дарик: Президентът прави крачка напред, две назад

Цончо Ганев от "Възраждане" се обърна към Ангова и подчерта, че те имат последователна позиция относно свършеното от ПП. "Пълна загуба на време за нашата държава и икономически колапс за държавата заради вашето управление", посочи той.

Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че е много по-обезпокоително, че не се обсъжда влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се обсъжда хартиена бюлетина. "Ние от ДБ искаме да кажем, че ако искаме по-висок растеж, по-високи доходи, нека се фокусираме върху реформите. За да бъдем успешни, трябва в сложната ситуация на 2023г., ние трябва да сме успешни,а това зависи от работата на НС"

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че се намираме в необичайна ситуация и тя е такава, защото в нея сме за втори път. "Склонен съм тази зала да разглежда Закон за държавния бюджет, когато има сформирано правителство. Тук лъч надежда ми дават думите на ДБ. Не губя надежда, че в рамките на това НС може да се намери коалиция на разума", заяви той.

Край на консултациите, предстои връчване на мандат (обзор)

Със законопроекта се удължава действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, осигурява се продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и се продължава действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г.

С него се позволява всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма, се казва в мотивите на вносителя - служебното правителство. Запазени са действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки за периода, за който са одобрени от НС.

Ицо Хазарта: Искат да натаманят резултатите от следващите избори

Заплатите, пенсиите, социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, Ковид, миграционен натиск и други.

При липса на управляващо мнозинство към момента се запазва фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и Народно събрание.

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще продължи до края на годината

Предлага се и да бъде запазена възможността за използване на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за заплащане и на ползвани за битови нужди, електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата, и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия и на туристически услуги съгласно Закона за туризма.

Предвидена е възможност държавен дълг по чл. 87, ал. 2 от Закона за публичните финанси да се поема и посредством средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари, което предоставя възможност за гъвкавост при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.

Петър Ганев по Дарик: Демокрацията няма цена

Определя се също редът за извършване на плащанията за издръжка по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК.

С удължителния закон се гарантира финансирането на всички помощи и плащания, размерите на които са определят в него, гарантират се правата на гражданите и бизнеса за прилагане на специалните закони до приемането на бюджет за 2023 г., коментира по време на дискусията Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

В същото време, смята той, се дава възможност на парламентарните сили да седнат на масата на преговорите, да изготвят документ с най-важните приоритети, въз основа на които да се състави правителство и да се направи "коалиция на разума". Той отбеляза, че ПГ на ГЕРБ-СДС приема мотивите на служебния кабинет, че не е целесъобразно той да се ангажира с внасяне в Народното събрание на проект на бюджет за 2023г. Редовен бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство с управленски програма, което да носи отговорност за нейното изпълнение, категоричен е Кирил Ананиев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм