Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима, обърна се служебният премиер Гълъб Донев към българските граждани от парламентарната трибуна.

Депутатите обсъждат на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г.

Депутатите обсъждат удължения Бюджет за догодина

Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери Гълъб Донев.

Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г., изтъкна служебният премиер.

С тридесетминутна почивка започна днешното извънредно пленарно заседание. 

Извънредно заседание: НС ще разгледа продължаването на Бюджет 2022

Почивката бе поискана от народния представител Иван Ченчев от "БСП за България", който настоя в залата да присъстват не само министърът на финансите Росица Велкова и служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, но целият състав на Министерския съвет.

След изчитането и запознаването на депутатите с докладите на седем комисии, народните представители започнаха разисквания по толкова наболялата тема "Бюджет".

Венко Сабрутев от ПП заяви, че служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет, с който да се справим с множеството кризи, като според него това е в разрез с Конституцията. Той посочи, че кабинетът се е похвалил с изготвени три бюджета, но нито един не е внесен и дори от министерство на финансите са си позволили да плашат с дефицит. "Отказът означава: замразяване на доходите следващата година. Липсата на адекватен бюджет ще има негативен ефект върху лечебните заведение", каза още той.

Край на консултациите, предстои връчване на мандат (обзор)

Искрен Митев от ПП каза, че служебният кабинет не е виновен и посочи, че единственият виновник е президентът Румен Радев. "Български граждани, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък поиска заседанието на депутатите да се излъчва пряко по БНТ 2 и БНР. Предложението беше прието със 118 гласа "за".

Предложението за удължаване действието на бюджетите и през следващата година е на служебния кабинет.

Политолог пред Дарик: Президентът прави крачка напред, две назад

Първоначално от Министерски съвет обявиха, че са подготвили три варианта за централния бюджет за 2023 година, но в последствие решиха да не внасят в Народното събрание нито един от тях. Многократно премиерът Гълъб Донев обясни, че служебният кабинет няма мандат да провежда дългосрочни политики и затова ще предложи само удължаване на сегашния бюджет.

Решението на кабинета срещна остри критики от страна на политическите сили, според които липсата на нов бюджет, съобразен с инфлацията, ще се отрази пряко на гражданите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм