В последните дни се заговори все повече за ключа за изхода от политическата криза. Партиите в парламента, от които се очаква да направят опит за съставяне на правителство, имат различни мнения по този въпрос. 

Вчера, 28 ноември, приключиха консултациите на президента с политическите партии. Въпреки допълнителното време, което Румен Радев даде на политиците да намерят пресечни точки за съставяне на правителство в това Народно събрание, опциите за съставяне на кабинет изглеждат по-скоро невъзможни.

Край на консултациите, предстои връчване на мандат (обзор)

При последните консултации – с "Български възход", президентът Радев дори се възмути, че вместо да съставят правителство и да се водят от интересите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

С коментар за актуалната политическа обстановка в страната в предаването "Кой говори?" гост беше политологът Любомир Стефанов.

"Позволява се технологично време, или по-скоро се разтяга, да се даде възмоност на политически субекти, които в момента са в открита окопна война, да проведат разговор, който да прерасне в преговори". Така политологът коментира дълго проточилите се консултации преди връчване на мандат. 

След 10 минути работа и 30 минути почивка: Заседанието на НС започна

Той изрази мнение, че консултациите с "Демократична България" са се превърнали в "40-минутно четене на конско". "Тук президентът прави крачка напред, две назад", коментира Любомир Стефанов.

Припомняме, че по време на консултациите с „Демократична България”, вместо преговори за правителство, Румен Радев, Христо Иванов и Атанас Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна.

Лидерът на Младежкото БСП по Дарик: Не вярвам изборите да се манипулирани заради машините

А след проведената среща съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви пред медиите: „Учуди ме, че голяма част от разговора беше посветен на националната отбрана. Позициите ни са ясни, тези на президента - също. Това изясняване на отношенията ми се стори неудачно при положение, че хората очакват да разговаряме за правителство, и то въпреки различията си”.

По думите на Любомир Стефанов тези политици, които държат да бъдат назовавани като такива, не предоставят политически продукти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм