С тридесетминутна почивка започна днешното извънредно пленарно заседание за обсъждане на първо гласуване на Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г. 

Почивката бе поискана от народния представител Иван Ченчев от "БСП за България", който настоя в залата да присъстват не само министърът на финансите Росица Велкова и служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, но целият състав на Министерския съвет.

Извънредно заседание: НС ще разгледа продължаването на Бюджет 2022

Председателят на парламента Вежди Рашидов заяви, че колегите от Министерски съвет са поканени и уважи искането на левицата за 30-минутна почивка.  

В процедура по начина на водене Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" възрази по дневния ред на предвидения като точка втора в програмата парламентарен контрол, където служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков е оставен десети поред, а в петък е бил трети. Какво наложи да се промени дневният ред за парламентарния контрол от петък до вторник, попита депутатът.

След изчитането и запознаването на депутатите с докладите на седем комисии, народните представители започнаха разисквания по толкова наболялата тема "Бюджет".

Политолог пред Дарик: Президентът прави крачка напред, две назад

Венко Сабрутев от ПП заяви, че служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет, с който да се справим с множеството кризи, като според него това е в разрез с Конституцията. Той посочи, че кабинетът се е похвалил с изготвени три бюджета, но нито един не е внесен и дори от министерство на финансите са си позволили да плашат с дефицит. "Отказът означава: замразяване на доходите следващата година. Липсата на адекватен бюджет ще има негативен ефект върху лечебните заведение", каза още той.

Искрен Митев от ПП каза, че служебният кабинет не е виновен и посочи, че единственият виновник е президентът Румен Радев. "Български граждани, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък поиска заседанието на депутатите да се излъчва пряко по БНТ 2 и БНР. Предложението беше прието със 118 гласа "за".

Лидерът на Младежкото БСП по Дарик: Не вярвам изборите да се манипулирани заради машините

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет и посочи: "Удобно е да се атакува служебното правителство, в момент, в който то прави всичко възможно, за да минимизира щетите. Това, което служебното правителство прави и ще продължи да прави е да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани.", подчерта той.

Донев увери, че гражданите ще бъдат на топло през зимата, защото те работят по това по прозрачни процедури, които могат да бъдат проследени.

"Обвиненията към служебното правителство са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача на този парламент да излъчи правителство. Основната задача на служебното правителство беше да разгледа и да разрешава проблеми на българските граждани, е направихме го. Служебното правителство гарантира сигурност на държавата, отопление и осветление. Не мога да си позволя да слушам упреци към служебното правителство, защото реши всички проблеми, които завари държавата. Служебното правителство решава единствено създадените проблеми и проблемите на българските граждани, за да могат да живеят спокойно", коментира Донев. 

Край на консултациите, предстои връчване на мандат (обзор)

Предложението за удължаване действието на бюджетите и през следващата година е на служебния кабинет.

Първоначално от Министерски съвет обявиха, че са подготвили три варианта за централния бюджет за 2023 година, но в последствие решиха да не внасят в Народното събрание нито един от тях. Многократно премиерът Гълъб Донев обясни, че служебният кабинет няма мандат да провежда дългосрочни политики и затова ще предложи само удължаване на сегашния бюджет.

Решението на кабинета срещна остри критики от страна на политическите сили, според които липсата на нов бюджет, съобразен с инфлацията, ще се отрази пряко на гражданите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм