Край на консултациите с политическите партии. Въпреки допълнителното време, което президентът даде на политиците да намерят пресечни точки за съставяне на правителство в това Народно събрание, опциите за съставяне на кабинет изглеждат по-скоро невъзможни. При последните консултации – с "Български възход", президентът Радев дори се възмути, че вместо да съставят правителство и да се водят от интересите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс, обобщава БГНЕС.

Първи на консултации при президента на 26 октомври се явиха от ГЕРБ-СДС като първа политическа сила след извънредните парламентарни избори. Още от вратата Радев ги посрещна с предупреждението, че победата е огромна отговорност.

“Български възход“ при Радев: Правителството трябва да се базира на коалиционно споразумение

С разногласия по ключови теми премина първата политическа консултация при президента. Най-осезаемо Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС се разминаха в позициите си за предоставянето на военна помощ на Украйна и състоянието на българските въоръжени сили. Даниел Митов заяви, че България не се възприема като силен член на НАТО. Държавният глава възрази остро и попита ГЕРБ по време на тяхното 10 –годишно управление какво са вложили в Българската армия.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова беше категорична: Няма ли знак от другите, партията ще демонстрира самочувствие. „Няколкократно призовахме останалите политически партии да видят рисковете пред държавата, ако се стигне до нови избори. Очевидно без първата политическа сила много трудно би се сформирал кабинет”, каза тогава тя.

Радев разкритикува ДБ за разоръжаването на армията и разделителните линии в парламента

По време на разговорите с „Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и пред президента казаха, че първия мандат няма да бъде подкрепен – тези, която повтарят и месец по-късно.

„Започна реванш на статуквото. В някой момент, ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки че според нас гражданите са ни отредили ролята на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, а и в цялата система за сигурност на страната”, каза тогава Асен Василев.

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, но вижда допирни точки с ПП

"Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери", подчерта Петков.

На въпрос дали партията ще представи скрит коз по време на консултациите с президента Румен Радев, Петков отговори, че ПП има открит коз. „Да се опитваме да връщаме темата за бюджета, трябва да бъде вкаран преди края на месеца, ще върнем дискусията как може този парламент и служебното правителство да работят заедно следващия месец, очаквайте в понеделник да върнем дискусията за бюджета и шестте политики.“

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде предложение, което на пръв поглед предизвика поводи за шеги и закачки: "Къде на шега, къде насериозно предложихме на президента Румен Радев, ако има удобна зала, да ни затворят като конклава във Ватикана - до бял пушек".

„Възраждане“ при Радев: Имаме готов състав на кабинет, ако третият мандат стигне при нас

„Диалог с предварителни условия – розови, червени линии трудно би произвел продукт. Диалог с разделителни линии, основани на омразата и противопоставянето трудно ще произведат продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалога, засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички", уточни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като добави, че „ ако се предлага реваншизъм и продължение на политиката на омраза, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили. И към първия, втория, и към третия мандат ще подходим по този начин, разчитаме на стабилно управление, за да има сигурност.“

На последвалите консултации с партия „Възраждане”, разговорът между Румен Радев и Костадин Костадинов прерасна в спор дали е възможен референдум за влизане в Еврозоната.

ДПС при Радев: Политика на разделение и арогантност не бихме подкрепили

Запитан дали е готов да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство, Костадинов бе категоричен, че партията му е готова да подкрепи всяко една политическа сила в парламента, която споделя вижданията на "Възраждане".

Според Костадинов в парламента в момента има по-скоро диалог между глухи, а влизането в еврозоната в краткосрочен план ще донесе повече проблеми, отколкото ползи.

На 16 ноември на „Дондуков” 2 бяха поканени БСП. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че според нея даденото от президента време на партиите е загубено – твърдение, с което Румен Радев не се съгласи.

“Продължаваме промяната” обещаха отговорност, ако вторият мандат “отиде при тях”

Няма резултат от преговори, ако въобще се водят такива, за съставяне на правителство. За нас е изключително важно да се приеме бюджета за 2023 година, каза тогава Нинова.

"Не мисля, че времето е загубено. Ако наистина мандатите се карат с едно средно темпо, това означава, ако НС не е способен да състави правителство – края на ноември, началото на декември да го разпусна, това означава избори края на януари или началото на февруари. По Коледа, вие няма как да водите ефективна предизборна кампания. Ще бъде затруднена и логистиката, вероятно заради метеорологичните условия още по-малко хора ще излязат да гласуват", очерта евентуалният сценарий Румен Радев.

По време на консултациите с „Демократична България”, вместо преговори за правителство, Радев, Иванов и Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна.

Консултациите започнаха: Радев и ГЕРБ-СДС с разногласия по ключови теми (обзор)

А след проведената среща съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви пред медиите: „Учуди ме, че голяма част от разговора беше посветен на националната отбрана. Позициите ни са ясни, тези на президента - също. Това изясняване на отношенията ми се стори неудачно при положение, че хората очакват да разговаряме за правителство, и то въпреки различията си”.

Последната парламентарно представена формация – „Български възход”, говориха с президента днес. Стефан Янев, който участва в служебните кабинети, назначени от Румен Радев и като министър и като премиер, настоя да се направи правителство на база коалиционно споразумение.

„Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото. Трябва да има диалог”, каза Стефан Янев.

Оттук нататък предстои президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм