БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, но иска редовно правителство и вижда допирни точки с "Продължаваме промяната". Това стана ясно по време на консултациите между президента Румен Радев и парламентарната група на БСП. По думите на Радев, ако темповете за съставяне на правителство продължат в този дух, това означава разпускане на Народното събрание и провеждане на нови парламентарни избори през януари или февруари. Председателят на социалистите Корнелия Нинова обаче призова за по-бързо връчване на мандат и обясни, че важните задачи за БСП в този парламент са три.

Румен Радев ще проведе консултации с БСП

На 16 ноември, сряда, държавният глава Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарната група на „БСП за България“. Срещата започна в 15.00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съответствие с чл. 99, ал. 1 на Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент. 

Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание съгласно Конституцията преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“, ДПС и "Възраждане". 

Калина Константинова се надява БСП да размисли за хартиената бюлетина

Разногласия по ключови теми премина първата политическа консултация при президента, преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Най-осезаемо Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС се разминаха в позициите си за предоставянето на военна помощ на Украйна и състоянието на българските въоръжени сили.

Даниел Митов заяви, че България не се възприема като силен член на НАТО. Държавният глава възрази остро и попита ГЕРБ по време на тяхното 10 –годишно управление какво са вложили в Българската армия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм