Партиите БСП, ГЕРБ и ДПС, които настояват да се върне хартиената бюлетина, не дойдоха на общественото обсъждане в Комисията за електронно управление и информационни технологии. На нея бяха изслушани мненията и становищата на представители на Централната избирателна комисия и граждански организации по отношение на въвеждането на смесено гласуване. От „Възраждане“ и „Български възход“ също не присъстваха на заседанието.

На общественото обсъждане за връщането на хартиената бюлетина, което се проведе на извънредното заседание на Комисията по електронно управление и информационни технологии, дойдоха само представители на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Предлагат по-точна методика за обявяване на хартиените бюлетини за недействителни

Заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Калина Константинова изрази надежда БСП да преосмислят позициите си за връщането на хартиената бюлетина, за да бъдат двете формации потенциални коалиционни партньори. 

Пред журналисти преди извънредното заседание на Комисията по електронно управление и информационни технологии тя коментира, че машинният вот изчиства злоупотребите, а връщането на хартиената бюлетина в изборния процес ще доведе до голям брой недействителни бюлетини и до възможност за манипулации на вота. 

Трифонов: В българския парламент в момента има доста бисексуални политици

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обясни, че според тях при смесено гласуване е добре данните от хартиените бюлетини да не се сумират с тези от машинния вот.

Божидар Божанов от „Демократична България“ също коментира, че разделителните линии с БСП са станали все повече, заради което социалистите стават все по-труден партньор. Според него едва ли от левицата биха подкрепили една програма, която залага на модернизация на армията, а връщането на хартиената бюлетина е още един пример, който ги отдалечава от БСП.

В началото на заседанието председателят на Комисията Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ обяви, че очевидно няма кворум, но общественото обсъждане може да се състои, тъй като не се предвижда гласуване или взимане на решение. 

На първо четене: Депутатите одобриха връщането на хартиената бюлетина

Припомняме, че на 4 ноември на първо четене депутатите одобриха промени в Изборния кодекс, с които върнаха  хартиената бюлетина в секциите над 300 избиратели. 

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП бе прието предложение на левицата, като само един депутат от столетницата се въздържа.

Текстът предвижда връщане на хартиените бюлетини като средство за гласуване във всички секции в страната и чужбина, като възможността за машинно гласуване остава, но избирателите ще имат право да решат с как да дадат своя глас. 

Петков за хартиената бюлетина: Задкулисието се опитва да се върне обратно на сцената

Според вносителите задължителното машинно гласуване е причината за рекордно ниската избирателна активност, защото голяма част от избирателите не са участвали в изборния процес от страх или неудобство да не се злепоставят публично, поради неумението си да работят с машините за гласуване.

Това е втори опит за връщане на хартиените бюлетини, след като в миналия парламент промените не получиха необходимата подкрепа.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС попита с кой довод се ограничава възможността за избор на хората.

Политолог по Дарик: Смесеното гласуване е най-лошият сценарий

От „Демократична България” припомниха, че е имало предложение за гласуване по пощата, но ГЕРБ не са го подкрепили. Според формацията връщането на хартиеното гласуване няма да върне изгубените гласове на БСП. По думите на Йордан Иванов аргумента, че избирателите ги е страх от машините е обиден.

Освен връщане на хартиената бюлетина, Мустафа Карадайъ от ДПС поиска и въвеждане на машинно броене на хартиения вот.  По думите му това ще гарантира елиминиране на недействителни гласове, както и изключване на възможността бюлетините да се броят субективно.

Виктор Лилов по Дарик: Липсата на лидерство при ПП и ДБ върна хартиените бюлетини

Освен, законопроектът на БСП, в пленарна зала бяха гласувани още две предложения за промени в Изборния кодекс, внесени от „Демокрартична БЪлгария” и „Възраждане”.

Прието беше предложението на „Демократична България”, с което се задължава Централната избирателна комисия да предоставя достъп до изходния код на софтуера на всички формации, преминали 4-процентната бариера на последните избори.

Депутатите отхвърлиха законопроекта на „Възраждане”, с който се предлагаше въвеждане на видеонаблюдение във всички секции и задължително преброяване на талоните от машинното гласуване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм