Не ми става ясно защо електронното гласуване е лошо. Мисля си, че причината е, че затруднява краденето на гласове. Броят на недействителните гласове е нищожен, откакто се гласува машинно.

Това заяви философът Деян Кюранов в ефира на Дарик радио.

“Връщането на хартиената бюлетина стана възможно поради липсата на лидерство при ДБ и ПП, които можеха да наложат дневен ред. Те бяха длъжни да се опитат да го направят. Вместо това, ние видяхме един цирк не на място и тази политическа незрялост доведе до връщането на хартиената бюлетина”, заяви издателят Виктор Лилов.

С протоколи по сградата на НС: Граждани протестират срещу хартиената бюлетина

“Това послание от БСП за мен звучи така: Народът има право да бъде идиот, а ние имаме право да се възползваме от това. Тази двойна коалиция, която винаги остава негласна в България, но винаги работи в една посока, за пореден път иска да се възползва от начина на манипулиране на вота, който много по-лесно може да бъде манипулиран с хартиена бюлетина и да се използва доброто оправдание с невежеството на хората, с това, че не могат са се справят с машините, което е подценяване на избирателите и връщане назад в една друга епоха”, категоричен бе журналистът Камен Алипиев.

„Алфа рисърч“: 48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини

“На аргументите за това решение може да гледаме само с ирония, защото е очевидно, че на следващите избори ще видим купища чували, поредните задръствания и припаднали хора в секциите“, допълни той.

“БСП, ГЕРБ и ДПС са партии, които през всичките тези години употребяваха чудесно хартиения вот в своя полза. На изборите през миналата година, големите ромски гета останаха негласуващи. Гласуването с машини затруднява ромите и това всъщност е свидетелство за несвършената работа по отнощение на тяхната грамотност и образованост”, отбеляза журналистът Емилия Милчева.

Зарков: Смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант

“В интерес на политическата класа в България е ромите да бъдат неграмотни, лесно манипулируеми, за да могат лесно да продават гласовете си за жълти стотинки”, допълни Алипиев.

“И трите партии, които предлагат връщането на хартиените бюлетини, имат да решават електорални проблеми. БСП загуби голяма чест от електората си. Не разбирам илюзиите на “Позитано”, че биха могли да си върнат доверието с тези шишкалъци. При ГЕРБ няма промяна. ДПС също имат проблеми. Свикнали сме да ги приемаме като една константа, но доста от гласуващите за тях в Турция, на предишните избори бяха в чужбина заради високата инфлация в южната ни съседка”, коментира Милчева.

Правната комисия прие връщането на хартиената бюлетина

Във връзка с взетото решение за изпращане на военна и военно-техническа помощ на Украйна, Емилия Милчева заяви:

“В това решение има две изключително важни изречения, на които трябва да се обърне внимание. Едното е, че българското правителство има един месец да прецени с какво да подпомогне Украйна, за да не се намалява отбранителната способност на българската армия. Министър Стоянов каза, че отговорът ще бъде крайно консервативен. В решението има включен текст, който задължава правителството да започне преговори с държавите членки на НАТО за заместващо въоръжение. Ние не знаем това правителство колко още ще управлява, така че съвсем реална е възможността, това решение на парламента да се провали от служебно президентско управление.

Целия разговор гледайте тук: 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм